Наше світле майбутнє залишилося в минулому

18.05.2010
Наше світле майбутнє залишилося в минулому

Мешканці України переконані: рівень їхнього життя стрімко наближається до нуля. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Близько третини українців — майже 33 відсотки — вважають, що з приходом до влади Віктора Януковича економічна ситуація в країні погіршилася. Ще близько третини — 37 відсотків опитаних — заявляють, що економічна ситуація не змінилася. Такі дані наприкінці минулого тижня оприлюднив президент Агентства соціальних досліджень (АСІ) Валерій Загороднюк.

Відповідне опитування працівники агентства проводили 4—11 травня цього року, залучивши 2,6 тисячі респондентів у всіх регіонах країни. Похибка вибірки не перевищує 2,3 відсотка.

Щомісяця все менше українців позитивно налаштованих до дій на економічному фронті Віктора Януковича та його команди, вважають соціологи. Якщо порівняти результати травневого опитування АСІ із квітневими даними кампанії Research & Branding Group, у новій владі розчарувались щонайменше десять відсотків українців. За результатами проведеного компанією з 13 по 22 квітня дослідження, «задовільно» роботу «президента і команди» оцінили 45 відсотків опитаних. Тоді як «сподівалися на краще» лише 17 відсотків.

Думки ж експертів із цього приводу розділились. «Я не став би драматизувати ситуацію. От якби хоча б 66 відсотків населення вважали, що економічна ситуація погіршилась — це було б показово. А нинішні 33 відсотки з різкою негативною оцінкою — це лише третина, яка не є показником того, що населення розчарувалось», — розказав «УМ» директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Кость Бондаренко.

За його словами, якщо врахувати кількість голосів у другому турі за Юлію Тимошенко — 47 відсотків виборців (що свідчить про різке, негативне сприйняття дій Януковича), то зараз можна казати, що «на 11 відсотків зменшилась кількість людей, що негативно сприймають нову владу». «Це можна розцінювати навіть як певний успіх його команди!» — наголосив він.

Інші ж такі цифри пояснюють відсутністю будь–яких позитивних результатів і пропозицій реформаторської активності нової влади. «Жодних реформ не запропоновано. Віктор Янукович постійно казав, що в нього є якийсь план дій, проте він і досі його нікому не показав. Суспільство вважало, що, за словами Януковича, гроші на соціальні витрати є і лежать у якійсь тумбочці. Проте ці кошти так ніхто й не побачив. Янукович обіцяє написання плану до 2020 року — і судячи з усього, ці соціальні виплати на той таки 2020 рік й переносяться», — поділився з «УМ» експерт Інституту зовнішньої політики при Дипломатичній академії МЗС України Олександр Палій.

Проте найбільше розчаровує суспільство, на думку експерта, відсутність «навіть спроб реформування». «Нема ніяких законопроектів чи спроб введення глобальних реформ, про які він так довго говорив. При тому, що на посаді він досить значний термін — скоро вже 100 днів буде. А навіть натяків на економічну діяльність нема», — наголосив Палій.

Незадоволення українців такою бездіяльністю з часом ще більше зростатиме, вважає експерт. «Ця реакція зараз ще досить м’яка й ставатиме потужнішою, коли виникатимуть проблеми з бюджетом — які на сьогоднішній день уже існують, проте до кінця року суттєво загостряться», — підсумував Олександр Палій.