Тим, хто в «сорочках», — гаряче

15.05.2010
Тим, хто в «сорочках», — гаряче

Центр Бангкока перетворився на арену бойових дій. (Фото Рейтер.)

Уряд Таїланду вирішив перейти від вичікувальної тактики до рішучих дій проти «червоних сорочок» — представників опозиції, які вже два місяці організовують у Бангкоку протести, вимагаючи відставки глави уряду та проведення дострокових виборів. Нещодавно прем’єр–міністр Апхісіт Ветчачива нібито погодився на ці вимоги, пообіцявши призначити позачергові вибори на осінь. Але, як свідчать останні події, опозицію це не влаштувало, а влада не дуже на таке й розраховувала.

Тепер тисячі «червоних сорочок» проводять окупаційний страйк у великому торговельному центрі Бангкока. На початку цього тижня влада відключила їм водо– та енергопостачання. Коли й після цього опозиціонери, яких налічується до 20 тисяч, не звільнили приміщення, влада вирішила очистити його силою, за допомогою військ.

Як повідомляють світові інформагенції, початок «бойових дій» спровокувало поранення одного з лідерів опозиції, генерала Кхаттії Саватдіпхона. Йому вистрелили в голову зі снайперської гвинтівки в ту мить, коли Саватдіпхон давав інтерв’ю японському телебаченню. Генерал, якому зробили операцію, перебуває в комі, його стан медики оцінюють як стабільно важкий.

Учора армія вдалася до рішучих дій — застосувала сльозогінний газ та гумові кулі. «Червоні сорочки», у свою чергу, підпалили автобус, щоб ускладнити солдатам штурм торговельного центру. Як повідомляє агенція «Рейтер», бої перекинулися й на сусідній парк Лумпфіні. Військові намагаються взяти табір демонстрантів в оточення з кільця бронетранспортерів.

Сутички не обійшлися без жертв. Загинуло щонайменше двоє людей, 18 отримали поранення, в тому числі французький журналіст телеканалу France 24, який знімав події на телекамеру. Однак учора бої опозиціонерів із правоохоронцями ще тривали, тож остаточна кількість постраждалих могла значно зрости.

У четвер уряд запровадив надзвичайний стан у Бангкоку та околицях столиці і 15–ти інших провінціях Таїланду. США зачинили своє посольство в Бангкоку, висловивши «глибоке занепокоєння» з приводу сутичок. Загалом упродовж кількох останніх тижнів під час протестів у столиці загинули 29 осіб та понад 900 отримали поранення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>