Купатись подано!

14.05.2010

Купальний сезон у столиці неофіційно відкрили ще на початку травня. Такі бажані вихідні, чудова погода та зігріваюча оковита не змусили киян чекати — найсміливіші одразу ж побігли купатись у Дніпрі. І це попри те, що на травневі свята температура води в річці ледь сягала 14—15 градусів. Офіційно ж купальний сезон у столиці розпочнеться цієї суботи. Комунальне підприємство «Плесо», яке охороняє й утримує зони відпочинку, ще з настанням весни не припиняє «чепурити» київські пляжі та прибережні відпочинкові зони. «УМ» дізналась, скільки столичних пляжів може запрацювати цьогоріч та які нові відпочинкові розваги чекають на мешканців столиці цього сезону.

 

Генеральне прибирання для СЕС

Як розповіли «УМ» у комунальному підприємстві «Плесо», жодна з прибережних зон відпочинку минулоріч так і не змогла отримати достойне для купання звання «пляж». Цього ж року в комунальному підприємстві сподіваються, що 11 зон відпочинку все ж таки набудуть статусу «пляж». Це пляжі «Дитячий», «Золотий», «Венеція», «Вербне», «Молодіжний», «Передмісна Слобідка», «Тельбін», «Пуща–Водиця», «Центральний», «Чорторий» та «Русанівська коса». «Уже проведено два тури дератизації (знищення гризунів, які є переносниками збудників інфекційних хвороб. — Авт.). Водолази почали чистити дно водоймищ, — розповів «УМ» начальник відділу зв’язків із громадськістю КП «Плесо» Михайло Чобану. — Утім швидкість роботи залежить від рівня повені. Наприклад, у Дніпровському районі рівень води поки що перевищує норму». Також завершують озеленення територій та прибирання усіх 29 зон відпочинку столиці — за останні місяці підготовки до купального сезону вивезли десятки тонн сміття.

Звісно ж, останнє слово — за фахівцями столичної санепідемстанції. Наразі ж жодних дозволів на роботу пляжів Києва тут ще не видавали. Цієї суботи представники столичної СЕС мають інспектувати зони відпочинку. «Питання видачі санітарних паспортів вирішуватиметься в понеділок або у вівторок», — сказали кореспонденту «УМ» у столичній СЕС. Тож цілком імовірно, що киянам доведеться почекати ще кілька днів, аби достеменно знати, де купатись можна, а де — не варто.

Пляжне ноу–хау

Як запевняють у КП «Плесо», до перевірок — цілком готові. На пляжах уже навіть поставили біотуалети та душові. До 15 травня будуть встановлені буйки, на пляжах з’являться рятувальники, медпрацівники та обслуговуючий персонал. Решта ж відпочинкових зон готові на 80—90 відсотків. За вхід на пляжі з людей обіцяють не брати жодної копійки. «Всі пляжі та зони відпочинку будуть безкоштовними, лише за додаткові послуги братимуть плату», — зазначив Михайло Чобану. Так, на пляжі «Сонячний» та озері Тельбін встановлено тренажерні комплекси, на «Русанівській косі» — спортивний майданчик, а на «Дитячому» — майданчики для дітей та занять спортом. Але найголовніше нововведення — це водне таксі, яке можна буде викликати по мобільному телефону. Коштуватиме ця послуга не більше 100 гривень. Ще одне ноу–хау — це кінотеатр на воді. Його планують встановити в Гідропарку. На пляжах також мають з’явитись пункти прокату мячів, бадмінтону та гідроциклів.

Завідуюча пляжним господарством озера Тельбін КП «Плесо» Оксана Грачова зізналась, що коштів для повноцінної організації відпочинку бракує: міська допомога зовсім не значна. Доводиться викручуватися завдяки спонсорам. «У своєму господарстві ми маємо тракторець для вивезення сміття та машину для очищення піску. Хоча пісок востаннє підсипали три роки тому», — розводить руками пані Оксана. Тоді як торік пляж на цьому озері відвідали понад 45 мільйонів людей!

Санпаспорт — тільки трьом пляжам

Екс–директор КП «Плесо» каже, що ситуація на столичних пляжах не така ідеальна, як її змальовують на самому підприємстві. Хоча й визнає: цьогоріч санітарний стан відпочинкових зон столиці значно покращився. «На мою думку, з 11 пляжів санітарний паспорт цьогоріч отримають тільки три — «Дитячий», «Тельбін» і «Золотий», — зазначив у розмові з «УМ» колишній директор «Плеса», голова Київської міської організації Всеукраїнського товариства охорони природи Микола Щепець. — Я розмовляв на днях із санітарним лікарем, який курирує Оболонський район, так там точно жодного дозволу на роботу пляжів не дадуть!» За словами Миколи Степановича, така категоричність санепідеміологів має своє пояснення. «На всіх пляжах Києва спостерігається відсутність піску, — каже співрозмовник «УМ». — Що ж до дератизації, то у КП «Плесо» лукавлять. Я знаю, вони цю послугу не замовляли. До всього ж, це дороге задоволення. Дератизація усіх 11 пляжів обійдеться майже у 250 тисяч гривень. Окрім того, на жодному пляжі немає медсестер, хіба що на Передмісній слобідці. Також не проведено роботу із запобігання появі та розповсюдженню кліщів і комарів».

Купатись чи ні?

Ще одного удару по київських пляжах завдав величезний мор риби в столичних водоймах. Нагадаємо, наприкінці нинішньої зими вперше в історії воду на Київському морі спустили аж на півтора метра. До таких дій удались через загрозу паводка: на шляху стихії — елітний масив українських мільйонерів Конча–Заспа. Мільйонерів урятували, але багато риби розчавила крига. Екологи одразу попередили: про купальний сезон у столиці цього літа можна забути.

Не дивно, що після цієї екологічної катастрофи купатися сьогодні наважуються не всі. «Уже не перший рік приходжу добре відпочити, засмагнути, але не купалася жодного разу, — розповіла «УМ» киянка Тетяна, яку зустріли на пляжі. — Після моря ця вода здається брудною». Інша ж співрозмовниця «УМ» зазначила, що приходить на пляж подихати чистим повітрям. «Приходжу сюди щодня, тому що в мене маленька дитина, а тут — чисте повітря, можна походити по зеленій травичці, — каже мешканка столиці Валентина. — Але купатися не дозволила б ні собі, ні дитині — брудно».

У Київській обласній санепідемстанції заспокоюють: вода у Київському водосховищі відповідає нормативним вимогам. Про це свідчать дані лабораторних досліджень, які провели санітарні лікарі області спільно з фахівцями МОЗу. Під час перевірки були обстежені, зокрема, територія, прилегла до Київського водосховища, а також вода з Дніпра і ґрунт із прибережної захисної смуги.

Наталія ГУБА,
Ярина ГОРОДИСЬКА

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

У столиці діють два неофіційні нудистські пляжі. Перший розташований у Гідропарку (ліворуч від станції метро), другий — на Оболоні. Щоб дістатися до оболонського пляжу, необхідно від станції метро «Мінська» доїхати тролейбусом №24 чи №24–а до кінцевої (вулиця Північна) і пройти до яхт–клубу, обігнути паркан яхт–клубу ліворуч і пройти до Дніпра.

 

ЦІНИ НА ПЛЯЖАХ

* Парасоля від сонця — 5 грн.

* Шезлонг — 30 грн.

* Викликати човен–таксі — понад 100 грн.

* Квиток у літній кінотеатр на воді — 20 грн.

* Тапчан на день — 20 грн., 5 грн. для пенсіонерів, для дітей та інвалідів — безкоштовно

* Пересувний туалет — 2 грн.

* Надувні кола — безкоштовно

 

З ІСТОРІЇ ПИТАННЯ

Перший громадський пляж у Києві з’явився улітку 1918–го на Трухановому острові. Його започаткували вояки німецького окупаційного гарнізону, що перебував у Києві за правління гетьмана Павла Скоропадського. Кияни почали не тільки плавати в Дніпрі, а й масово засмагати на березі. Жінки стали приймати сонячні ванни нарівні з чоловіками.

 

ДЕШЕВО І СЕРДИТО

У Київській області є чимало місць, де можна без тисняви поплавати та позасмагати на піщаних пляжах Десни чи Дніпра. Йдеться про бази відпочинку «радянського зразка». Відпочинок тут коштує від 50 гривень за добу. Ось кілька корисних адрес:

* База «Енергія» (від «Київенерго»)

Розташована за 70 кілометрів від Києва в селі Пісківка Бородянського району. Здаються дерев’яні будиночки. Ціна — 50 грн. за добу проживання в будиночку на три–чотири особи. Купання: річка Тетерів.

* База «Металіст»

Розташована за 7,5 км від Осокорків, біля селища Вишеньки. 10 хвилин їзди «маршруткою» № 210 від метро «Славутич». Ціна — 70 грн. за добу за чотиримісний будиночок. Купання: свій пляж на Дніпрі.

* База «Cхід»

За 25 км від Вишгорода в селі Вища Дубечня Вишгородського району. Ціна — 70 грн. за добу проживання в двокімнатному будиночку. Купання: піщаний пляж Десни.

* База «Чайка»

Розташована за 27 км від Вишгорода в селі Вища Дубечня. Ціна — 80 грн. за добу проживання в будиночку на три–чотири особи. Купання: свій пляж на березі Десни.

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>