НОВИНИ ПЛЮС

12.05.2010

У Єгипті скасовано надзвичайний стан

Парламент Єгипту вчора скасував надзвичайний стан, запроваджений у країні 1981 року, після вбивства президента Анвара Садата. Упродовж най­ближчих двох років закон про надзвичайний стан буде поширюватися лише на питання, пов’язані з боротьбою з тероризмом та організованою злочинністю (зокрема, з торгівлею наркотиками). Опозиційні партії і міжнародні організації неодноразово закликали владу Єгипту скасувати режим надзвичайного стану. Президент Хосні Мубарак, який незмінно керує Єгиптом з 1981 року, перед президентськими виборами 7 вересня 2005 року обіцяв виборцям це зробити.

Вулкан знову бешкетує

Ісландський вулкан Ейяф’ят­лай­єкютль знову затуляє Європі небо: вчора зранку через хмару попелу було закрито чотири аеропорти на Канарських островах і три — на півдні материкової Іспанії, всі летовища на півночі Італії, шість аеропортів у Шотландії. У Португалії закрився аеропорт Порту. Під загрозою опинився апостольський візит до країни Папи Римського Бенедикта XVI, з нагоди якого уряд Португалії оголосив 13 травня вихідним днем. Утім Папа успішно приземлився в Ліссабоні, аеропорт якого станом на вчора по обіді ще був відкритий. Зате очікувалося, що можуть закритися аеропорти Франції та Швейцарії. Увечері хмара вулканічного пилу мала досягти повітряного простору півдня Німеччини, Чехії та Австрії.

Коморовський взяв участь у параді в Москві

В. о. президента Польщі Броніслав Коморовський 8—9 травня перебував із візитом у Москві, де взяв участь в урочистостях із нагоди Дня Перемоги та зустрівся з президентом Росії Дмитром Медведєвим. Під час зустрічі сторони обговорили хід розслідування причин авіакатастрофи літака президента Польщі Леха Качинського під Смоленськом та питання розкриття документів у справі Катинської трагедії.

Тим часом у Польщі з десяти кандидатів, які подали документи на участь у дострокових президентських виборах, залишилося дев’ятеро: Державна виборча комісія не зареєструвала голову Селянської партії Анджея Леппера, проти якого було порушено кілька кримінальних справ.

Берлусконі розлучився

Прем’єр–міністр Італії Сильвіо Берлусконі та його дружина, актриса Вероніка Ларіо, узгодили умови розлучення. За даними італійських ЗМІ, після розлучення Берлусконі щомісяця виплачуватиме екс–дружині 300 тисяч євро. Крім того, Ларіо збереже права на віллу «Бельведере» в провінції Ломбардія, поблизу Мілана, яка оцінюється приблизно у 80 мільйонів євро. При цьому Вероніка, яка є другою дружиною Берлусконі, не змогла домогтися від чоловіка щомісячних виплат у розмірі 3,5 мільйона євро. Переговори між подружжям у суді тривали протягом п’яти годин. Ларіо подала на розлучення через 19 років шлюбу після того, як Берлусконі звинуватили у зв’язку з неповнолітньою моделлю та регулярних вечірках за участю повій.

«Харродз» змінив власника

Єгипетський бізнесмен Мухаммед аль–Файєд продав найбільш респектабельний магазин Лондона, універмаг «Харродз», катарській королівської родині за 1,5 мільярда фунтів стерлінгів. Як заявили представники 77–річного аль–Файєда, він управляв магазином протягом останніх 25 років і тепер хоче відійти від справ, щоб проводити більше часу з дітьми та онуками. Водночас, згідно з укладеною угодою, аль–Файєд залишився почесним головою правління «Харродз».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>