Свято зі сльозами на очах

12.05.2010
Свято зі сльозами на очах

Учора Мєждуреченськ, де розташована шахта «Розпадська», прощався із загиблими шахтарями. (Фото Рейтер.)

Помпезне святкування 65–ї річниці Перемоги в Росії було затьмарене трагедією: в ніч із суботи на неділю на шахті в Кемеровській області, що на півдні Сибіру, загинули шахтарі. Станом на вчора кількість жертв налічувала щонайменше 47 осіб, але ця цифра, швидше за все, не остаточна. На місці катастрофи працюють понад 500 рятувальників, які також уже зазнали значних утрат.

Перший вибух на шахті «Розпадська» пролунав на глибині 490 метрів 8 травня о 23:55 за місцевим часом. Дирекція шахти запевняє, що там встановлено сучасне обладнання та апаратуру контролю, яка показала: вміст метану в повітрі під час першого вибуху не перевищував норми.

Але о 4:25, коли в шахті вже працювали рятувальники, стався другий вибух. Він був іще потужнішим від першого і фактично знищив головний вентиляційний ствол, яким вибухова хвиля та полум’я вийшли на поверхню і серйозно пошкодили два сусідні будинки. У всіх приміщеннях на території шахти вибило шибки. Після цього рятувальні роботи довелося зупинити. Відновили їх лише вранці в понеділок після того, як було відремонтовано вентиляційну шахту і з’явилася впевненість у тому, що життю рятувальників нічого не загрожує.

За словами міністра з питань надзвичайних ситуацій Росії Сергія Шойгу, в забої, де вибухнув метан, працювали 20 шахтарів, а загалом під землею на момент першого вибуху перебувало 359 людей. До того, як пролунав другий удар, рятувальникам вдалося вивести на поверхню 276 гірників. За оцінкою Шойгу, ті з 43 шахтарів, які залишалися під землею і, можливо, вціліли після двох вибухів, мали шанс на порятунок за умов, що рятувальники доберуться до них упродовж 36—48 годин. Цей час сплив іще вчора, тому надії на їхній порятунок не залишилося. Отже, загальна кількість жертв може зрости до 90 осіб. Станом на вчора в лікарнях із пораненнями та опіками різної тяжкості залишалися 79 шахтарів і рятувальників. Стан одного з них лікарі оцінюють як критичний, а п’ятьох — як тяжкий.

Шахта «Розпадська» є найбільшою в Росії. Її було відкрито 1973 року, а річний видобуток на цей час становить вісім мільйонів тонн вугілля. 40 відсотків акцій цього підприємства (найбільший пай) належать металургійно–гірничому холдингу «Євраз груп», який контролює прокремлівський олігарх Роман Абрамович.

Офіційно причин вибухів на шахті ще не названо. «Є попередня версія, що вибухнула суміш газу та вугільного пилу. Великі сили науки залучені для того, щоб зрозуміти, що сталося. Руйнація колосальна» — зазначив Сергій Шойгу агенції «Інтерфакс».

Раніше прем’єр–міністр РФ Володимир Путін заявив, що якщо при першому вибуху на «Розпадській» версію людського фактора ще розглядали, то другий вибух її «повністю відкинув». Глава уряду також доручив провести ретельне розслідування обставин аварії і вжити належних заходів, аби такі трагедії не повторилися в майбутньому.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>