На тлі масовості

12.05.2010
На тлі масовості

«Фелтінс–арена» (нова назва стадіону «Ауф–Шальке») перед початком матчу ФРН – США. (Фото Рейтер.)

Знаючи спроможність німців створювати яскраве шоу з будь–якої більш–менш цікавої події, можна було не сумніватися, що черговий хокейний чемпіонат світу вони проведуть із належним розмахом. Недаремно Міжнародна федерація хокею довіряє ФРН таку честь уже вдруге в цьому десятилітті. І мегасвято почалося вже з першої ж гри. Минулої п’ятниці матч–відкриття ЧС–2010 встановив світовий рекорд за кількістю глядачів на хокейних поєдинках.

Узагалі містами–господарями чемпіонату є Кельн із суперсучасною ареною на 18 500 місць та Маннгейм (13 500). Але стартовий матч між збірними Німеччини та США організатори провели на футбольному стадіоні клубу «Шальке» в Гельзенкірхені. Президент ІІХФ Рене Фазель прийняв із рук представника Книги рекордів Гіннесса диплом, що засвідчив присутність на трибунах 77 803 уболівальників! І це при тому, що офіційна кількість посадочних місць на арені, частину яких встановили додатково спеціально для рекорду, дорівнює 76 152. Очевидно, забагато VIP–персон набилося в ложі для почесних гостей. У числі зірок на таку яскраву подію запросили й українського боксера Володимира Кличка.

А сам результат стартової гри виявився дещо несподіваним — німці, котрі торік лише дивом вбереглися від вильоту до нижчого дивізіону, переграли одну з найсильніших команд планети, котра нещодавно грала у фіналі Олімпіади. Щоправда, знаючи зневажливе ставлення американців до чемпіонатів світу, не варто особливо дивуватися. Підтвердив це і матч другого туру за участю «янкі» — вони поступилися данцям, і знову в овертаймі.

Саме команду Данії називають справжнім відкриттям чемпіонату. Збірна, яка ще кілька років тому боролася з українцями за виживання в еліті, перед успіхом у грі зі США розгромила самих фінів і сенсаційно очолила турнірну таблицю квартету D. І це тільки початок...

 

ТАБЛО

74–й чемпіонат світу. Вищий дивізіон (Німеччина).

Група А. 1–й тур. Білорусь — Казахстан — 5:2, Словаччина — Росія — 1:3.

Група В. 1–й тур. Канада — Італія — 5:1, Швейцарія — Латвія — 3:1. 2–й тур. Канада — Латвія — 6:1, Швейцарія — Італія — 3:0.

Група С. 1–й тур. Швеція — Норвегія — 5:2, Чехія — Франція — 6:2.

Група D. 1–й тур. Німеччина — США — 2:1 ОТ, Данія — Фінляндія — 4:1. 2–й тур. Німеччина — Фінляндія — 0:1, США — Данія — 1:2 ОТ.

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/4 фіналу. «Піттсбург» — «Монреаль» — 2:1, 3:4 («пінгвіни» Олексій Понікаровський і Руслан Федотенко не грали). Серія до чотирьох перемог — 3:3.