Поразка на День перемоги

12.05.2010
Поразка на День перемоги

Сергій Стаховський у матчі проти Віктора Ханеску старався, але програв усі три партії. (Фото Рейтер.)

Минулого року наша чоловіча збірна вперше наблизилася до елітної групи неофіційного командного чемпіонату світу. Утім програш бельгійцям у «плей–оф» Світової групи Кубка Девіса повернув українців до І Євро–африканської зони. Штурм висоти «синьо–жовті» перенесли на новий сезон. І всі підстави сподіватися на прорив були. Вперше за багато років у сотні провідних тенісистів світу з’явилося аж троє українців — до Сергія Стаховського додалися Ілля Марченко й Олександр Долгополов–молодший (останнього, щоправда, до збірної не запросили).

У березні підопічні Ореста Терещука впевнено перемогли у Дніпропетровську латишів — 4:1. Тож турнірна сітка надала українцям другий шанс пробитися до еліти. Минулого уїк–енду на шляху до цілі стояла міцна збірна Румунії. І хоча ця команда в рейтингу посідає 20–те місце (наші — 30–те), її ударною силою є лише один гравець — досвідчений Віктор Ханеску. У класифікації АТР уро­дженець Бухареста перебуває на 38–му рядку, а наші Стах і Марченко — на 67–му й 79–му відповідно. Тож західні сусіди не видавалися нездоланною перепоною на шляху до Світової групи.

У ролі господарів румуни обрали зручніше для них ґрунтове покриття.

У перший день протистояння суперники очікувано обмінялися перемогами лідерів. При цьому всього три сотні глядачів на трибунах «Аренеле БНР» у румунській столиці чинили неабиякий тиск на гостей — Стаховський навіть не стримався й виказав публіці незадоволення.

Як зазвичай буває в матчах збірних, в одній із яких є яскраво виражений «перший номер», усе вирішила парна гра. Капітан українців Терещук у суботу виставив перевірений дует двох Сергіїв — Стаховського і Бубки. Але, на відміну від Стаха, котрий перебуває у пристойній спортивній формі, син президента НОК зараз результатами не радує. До того ж лише два тижні тому донеччанин відновився від травми стопи. Тож серйозної боротьби не вийшло — господарі виглядали на голову сильнішими, тим паче що до Ханеску приєднався досвідчений парний гравець Хорі Теку. Після двобою Стаховський визнав, що в нього та Сергія не було жодних шансів зачепитися за перемогу. Терещук назвав вирішальним компонентом потужну подачу суперників — скажімо, Ханеску за всю гру лише двічі знадобилося вдаватися до другої спроби.

За рахунку 1:2 у наших залишалася надія на диво, яке Стах мав створити в дуелі з тим–таки Ханеску. Певний час тенісисти сумнівалися, чи вдасться їм вийти на відкритий корт, адже недільного ранку в Бухаресті дощило. Та хмари розійшлися, і гра відбулася, хоч і з певним запізненням. Киянин бився, наче лев, але мінімально поступився класному супернику в кожному з сетів.

На завершальну гру, що вже не мала турнірного значення, капітани випустили резервні сили. Але молодим Іванові Сергєєву й Маріусу Копилу погода дозволила провести лише одну партію, доки знову почалася злива.

Попри поразку, капітан збірної України Орест Терещук не дуже сумує. Визнавши перевагу суперника, Орест сказав, що наша команда має гарну перспективу, свідченням чого є прогрес усіх тенісистів. Третю спробу пробитися до Світової групи наші хлопці робитимуть уже наступного року.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Українець Олександр Долгополов виграв перший у кар’єрі матч турніру серії «мастерз». У стартовій зустрічі змагань у Мадриді (ґрунт, призові — 2,835 млн. євро) наш співвітчизник здолав італійця Андреаса Сеппі — 6:3, 6:4.

* * *

У першому колі турніру WTA категорії «прем’єр» у Мадриді (призові — 3,5 млн. євро) українка Олена Бондаренко переграла словачку Магдалену Рибарікову — 2:6, 6:1, 6:4.

 

ТАБЛО

Кубок Девіса. І Євро–африканська зона. 2–й раунд. Румунія — Україна — 3:1 (Ханеску — Марченко — 7:6, 7:5, 6:4; Унгур — Стаховський — 2:6, 7:6, 5:7, 5:7; Ханеску/Теку — Стаховський/Бубка — 6:4, 6:4, 6:2; Ханеску — Стаховський — 6:4, 6:4, 7:5; Копил — Сергєєв — 4:6, матч не дограли).