Тюльпани замість паски

08.05.2010

Ця картина відкриває невелику виставку творів, присвячених річниці Перемоги, що презентована у Сумському художньому музеї. Літня жінка за столом, на якому лежать старі фото, трикутники листів та кілька тюльпанів. Для художника Євгена Лученка картина «А мати все чекає» дещо автобіографічна. «В узагальненому образі матері — частка долі і його мами», — розповідає головний зберігач музею Надія Юрченко.

Цікава історія творення полотна. Спочатку на столі перед матір’ю стояла пасочка. Це відтворювало реальність того часу, бо ж перемога у сорок п’ятому збіглася з Великодніми святами. Але таке вирішення твору не задовольнило ідейних керівників. Художнику запропонували «підправити» твір. Так замість паски з’явилися тюльпани.

Експозиція «Дорогами війни» маленька. Але винятково тому, що не було місця для ширшої виставки. Загалом же в музеї понад 140 робіт на тему війни. Причому досить різнопланових. «Є й олівцеві начерки, зроблені, можливо, десь між боями, — розповідає завідуюча науково–експозиційним відділом Анна Дужа. — Є плакати тих часів...»

На виставці представлені й рельєфи сумського скульптора Олега Прокопчика, і живописні твори, як «Земляк» Петра Козіна чи «Тато повернувся» Роберта Домінова, і скульптура Миколи Єсипенка «Інтермецо» — юнак у солдатській формі, який тримає скрипку й смичок.