«Українці, капітулюйте!»

07.05.2010

Чутки про передачу Росії авіабудівної промисловості, які ще кілька тижнів тому гаряче спростовував віце–прем’єр Сергій Тігіпко, днями підтвердив його безпосередній шеф – Прем’єр Микола Азаров. «Цілком очевидно, що ми не піднімемо самостійно свій авіабудівний комплекс. Навіть літак ми самі зробити не можемо. Ну, припустимо, знайдемо ресурси й зробимо самі літак, а де ринок для цього літака?» — старанно переконував високий чиновник.

За його словами, серійного виробництва у 50—100 літаків на рік можна досягнути лише на рівні співпраці з Росією. Тож обидва Прем’єри – Азаров і Путін – дали завдання своїм підлеглим готувати документи про повномасштабну кооперацію в галузі авіабудування між російськими підприємствами та нашим концерном «Антонов».

Авіація нині дійсно переживає не найкращі часи: торік Україна зібрала лише три літаки, попереднього — п’ять. А до того два роки підряд – жодного. Ті ж, які вийшли з ангарів у 2008—2009 роках, були створені ще на радянській базі. «Галузь потребує значних капіталовкладень, поновлення виробництва і, звісно, розвитку системи продажів», — прокоментував «УМ» директор Центру політичного й економічного аналізу Олександр Кава. За його словами, співпраця з Росією є найбільш традиційною: всі проекти, що реалізуються в Україні і щодо розробки, і щодо виробництва літаків, — спільні українсько–російські.

Тож поглиблення співпраці, за оцінками експерта, може бути вигідним. Проте дуже багато залежатиме від того, які домовленості будуть підписані вже у формі офіційних документів. «У Росії зараз більший інтерес винятково до конструкторського бюро імені Антонова. У них є досить багато авіаційних заводів, значна частина з них – не завантажена на повні потужності. Тож українська сторона має чітко відстоювати свої інтереси й зобов’язати російську сторону гарантувати як інвестиції в оновлення виробництва, так і обсяги виробництва літаків та комплектуючих. Це може бути зафіксовано або в кількості літаків, або у їхній вартості», — наголосив Олександр Кава.

 

ДО РЕЧІ…

Сухий фарватер

Найближчим часом два українські суднобудівні заводи можуть інтегруватися в Об’єднану суднобудівну корпорацію Російської Федерації. Ним може стати завод «Зоря–машпроект» — підприємство з виробництва суднових турбін, який може виготовляти і газові турбіни. А також Феодосійський завод «Море», що виробляє судна з легких сплавів, зокрема, алюмінію. Обидва – державні підприємства України, що мають труднощі із завантаженням.