Ще одна мета — 2015

29.04.2010
Ще одна мета — 2015

Михайло Захаров не проти залишитись на чолі збірної України. (Фото з сайту ФХУ.)

Що краще: коли твоя улюблена команда показує непогану гру, але не добивається результату, чи за непереконливих дій на майданчику волею випадку стає кращою за інших? Саме така дилема зараз стоїть перед українськими хокейними уболівальниками, коли вони оцінюють виступ нашої збірної на чемпіонаті світу серед команд І дивізіону в голландському Тілбурзі. Окремим питанням тут постає питання тренера: білорус Михайло Захаров хоч і не вивів Україну до елітного хокейного дивізіону, але дії наших хлопців на недавніх змаганнях, особливо в атаці, багатьом сподобались. У вівторок цей фахівець завітав на прес–конференцію, на якій разом із керівництвом Федерації хокею України підбив підсумки своєї роботи в «жовто–синій» команді.

 

Не вистачило останнього зусилля

«Я не проти залишитись на посаді головного тренера збірної України. Тепер усе залежить від Федерації: якщо там захочуть — із задоволенням працюватиму далі», — чи не ключові слова, сказані Захаровим того дня. Фахівець, що вже кілька місяців принципово не дає ніяких інтерв’ю білоруським ЗМІ, загалом задоволений виступом своїх підопічних у Голландії, і нарікає лише на дії окремих виконавців у вирішальній грі проти австрійців.

«Тоді помилилися ті хокеїсти, що не мали цього робити», — білорус говорить про нападників Тимченка, Матерухіна й Шафаренка, можливості яких Захарову відомі чи не найкраще, і на яких тренер найбільше покладався в Тілбурзі. Каже, що до інших претензій немає: команда старалася, але не вистачило останнього зусилля.

Що ж до подальшої долі білоруського спеціаліста, то вона визначиться на наступному засіданні виконкому ФХУ. «Захаров у роботі показав себе професіоналом. Окрім того, він розуміє нашу психологію», — це вже воротар збірної Костянтин Симчук відповідає на питання «УМ» стосовно можливого призначення на посаду головного наставника цієї команди північноамериканського спеціаліста. Зокрема, тренери з Канади й США успішно працюють в Італії, Франції, Словенії, а в нас уже деякий час розмови точаться довкола постаті Майка Крушельницьки — канадського тренера українського походження, що вже має досвід роботи в Росії. Підтримує Симчука й капітан нашої національної команди Вадим Шахрайчук: «Звичайно, це вже не та збірна, якою вона була сім років тому, але в нас знову почала вимальовуватись гра».

Планів громаддя

Цікавою була й інша частина прес–конференції, дійовими особами в якій, окрім керівництва ФХУ, були двоє представників Міжнародної федерації хокею. Ернест Альянчич є директором комітету цієї установи з питань проведення змагань та одночасно президентом словенської федерації , а Ханнес Едерер є секретарем згаданого комітету. Сам словенець каже, що в Києві опинився не як інспектор, а в статусі колеги, що має допомогти українській стороні в роботі над амбітною презентацією, яку в травні цього року розгляне конгрес МФХ у німецькому Кельні.

Ще на початку березня президент ФХУ Анатолій Брезвін сказав, що світовий чемпіонат серед юніорів у дивізіоні ІІ, який Україна приймала нещодавно, буде тестом на спроможність України проводити інші великі міжнародні змагання. Європейські хокейні функціонери березневі потуги українців оцінили позитивно, і тепер наша країна замахнулася вище: тепер ми претендуємо на організацію в наступному сезоні молодіжного чемпіонату світу в першому дивізіоні, а також дорослого чемпіонату серед команд такого ж рівня (саме тут зараз виступає збірна України).

Окрім того, у планах нашої федерації — отримання права на проведення світового форуму в елітному дивізіоні у 2015 році. Згадані представники МФХ під час перебування в Києві мали оглянути нашу інфраструктуру, на основі якої мають відбуватися згадані турніри.

Зокрема, головними козирями Анатолія Брезвіна та його колег має стати реконструйований Палац спорту та ковзанка, що має з’явитися в районі столичного експоцентру. Перший об’єкт, як обіцяє президент ФХУ, буде готовим уже до осені, адже саме тут збирається проводити домашні поєдинки досі існуючий лише на папері «Будівельник». Альянчич та Едерер уже зустрілися з міністром у справах сім’ї, молоді та спорту Равілем Сафіуліним, який запевнив, що Київ буде готовим до проведення таких змагань.

Наскільки реальними є наші шанси отримати світовий форум у 2015 році — важко сказати. Але після вдалого проведення березневої юніорської першості МФХ цілком може довірити нам на наступний сезон серйознішу подію, ніж кадетський чемпіонат.

Цікавою була репліка Михайла Захарова стосовно гравців, з якими Україна виступатиме на найближчих змаганнях. Тренер відзначив дії своєї четвертої ланки в Тілбурзі, де грали якраз молоді спортсмени — мовляв, зміна є. «Але й не варто відмовлятися від натуралізації російських хокеїстів», — знайшов своєрідні резерви для підсилення нашої збірної білорус, вказуючи на досвід своєї країни чи Казахстану. Іншими словами: не змогли виховати–втримати своїх, а хочете результатів — шукайте гравців деінде.