Переможний прецедент

27.04.2010
Переможний прецедент

Лідер ФІДЕС Віктор Орбан (у центрі) за результати виборів не хвилювався, тому в неділю спокійно обідав із сім’єю. (Фото Рейтер.)

Угорські праві, які впродовж останніх восьми років були в опозиції, тріумфально приходять до влади. У другому турі парламентських виборів, який відбувся минулої неділі, правоцентристська партія ФІДЕС у блоці з Християнсько–демократичною народною партією остаточно закріпила свою перемогу. Загалом опозиціонери на чолі з колишнім прем’єр–міністром Угорщини Віктором Орбаном здобули 263 із 386 депутатських мандатів — на п’ять більше, ніж потрібно для того, щоб мати в парламенті конституційну більшість. Така переконлива перемога позбавляє ФІДЕС потреби шукати партнерів для створення коаліції і дає можливість самостійно проводити в парламенті та уряді будь–які рішення. У посткомуністичній історії Угорщини це — прецедент.

Соціалісти, які керували країною з 2002–го, зазнали нищівної поразки — у новому парламенті вони матимуть лише 59 місць. Водночас угорських та європейських політичних аналітиків дещо непокоїть великий успіх ультраправої націоналістичної партії «Йоббік» («Рух за кращу Угорщину»), яка вперше потрапила до парламенту, і відразу з 47 мандатами. Нещодавно створений рух ЛМП («Ми хочемо іншої політики») — угорський варіант «зелених» — провів у законодавчий орган 16 своїх представників. Окрім цих чотирьох політичних сил, до парламенту пройшов також один незалежний депутат.

Така переконлива перемога блоку Віктора Орбана пояснюється не стільки діяльністю самої опозиції, скільки невдоволенням народу бездарною політикою правлячих соціалістів, які впродовж двох термінів перебування при владі довели країну до межі економічної катастрофи.

Маючи конституційну більшість, ФІДЕС зможе внести зміни до Конституції та провести реформу дуже складної угорської виборчої системи. Переможці вже заявили, що зменшать кількісний склад міських та селищних рад, змінять закони про засоби масової інформації та право на страйк. Також буде переглянуто законодавство про угорців, які мешкають за межами Угорщини (також і в Україні) з метою полегшити їм отримання угорського громадянства.

Та насамперед нова влада планує негайно почати переговори з Міжнародним валютним фондом стосовно дефіциту бюджету на поточний рік. Закладена соціалістичними попередниками цифра у 3,8 відсотка від ВВП є нереальною.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>