Борисовичі, на перший–другий розрахуйся!

27.04.2010

Розвиток подій вразив своїм динамізмом. Минулої середи харківський «помаранчевий» лідер Арсен Аваков вступив до лав ВО «Батьківщина», а вже в четвер з’явилося повідомлення про те, що лідерка БЮТ Юлія Тимошенко призначила його виконуючим обов’язки голови обласної організації «біло–сердешних». Відповідно, народний депутат, БЮТівець із п’ятирічним стажем Олександр Фельдман автоматично перейшов у ранг керівника міської організації, теж із приставкою «в.о.». Мовляв, остаточно з ротацією кадрів визначатиметься партійний з’їзд «Батьківщини». Свій крок Юлія Тимошенко пояснила бажанням зміцнити новими кадрами регіональний осередок блоку. Причому із глибоким переконанням, що потенціал пана Фельдмана може максимально розкритися саме на посту керівника міськкому.

«Зміну варти» харківські партійці у переважній більшості сприйняли з явною часткою образи. «Взагалі це парадокс, — коментує події заступник голови фракції БЮТ в міськраді Володимир Наконечний. — Із Блоку Тимошенко не виключають явних шкідників і нероб, але водночас намагаються витиснути справжніх лідерів, ефективних партійців». У поширеному прес–релізі члени обкому вимагають негайних пояснень і погрожують реалізувати своє «право на адекватну політичну відповідь».

Що можуть такі погрози означати на ділі, сказати складно. Самі ж виконувачі обов’язків реагують на ситуацію по–різному. Олександр Фельдман тримає паузу — він їздив до Києва з’ясовувати нюанси партійних перестановок. А екс–«нашоукраїнець» Арсен Аваков, презентуючи утворений ним фонд громадських ініціатив, підтвердив факт ротації кадрів і навіть не виключив, що в разі проведення виборів мера Харкова балотуватиметься на цю посаду. Досі потенційною кандидатурою від БЮТ вважався саме Фельдман.

Чи вживуться Арсен Борисович з Олександром Борисовичем на одній території, теж невідомо. Перший каже, що вже мав розмову зі своїм попередником, і той ніби з розумінням поставився до ротацій. Але оскільки харківські БЮТівці відреагували на ситуацію досить радикально, поставивши під сумнів демократичність кадрового підбору, то з подальшим порозумінням ще можуть виникнути проблеми.

Шукаючи причину зміни лідера, експерти знаходять її перш за все у бажанні Арсена Авакова об’єднати навколо себе всю харківську опозицію. «Аваков більш лояльно сприймається як уламками блоку «НУНС», різними демократичними силами, так і частиною БЮТ», — каже голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. А Фельдман, за словами політолога, у новій політичній реальності опинився перед дилемою: залишатися в опозиції, що стає дедалі радикальнішою, чи «йти на певний компроміс у стосунках із новою владою».

Що ж стосується відданості чи надійності пана Авакова, то з цим, навпаки, ніби все гаразд. Після першого туру президентських виборів він заявив про підтримку кандидатури Юлії Тимошенко, чим викликав гнів у своїх тодішніх «помаранчевих» однопартійців. І після того, як на початку лютого обласна рада висловила недовіру Арсену Авакову як голові облдержадміністрації, таке рішення підтримав Віктор Ющенко — тодішній Президент звільнив Авакова з посади керівника області. Саме тоді відставлений регіональний лідер вийшов із лав «Нашої України». Але оскільки він і досі залишається депутатом фракції «Наша Україна» в облраді, то претензії Авакова на лідерство в опозиційних лавах Харківщини таки не безпідставні. Принаймні до презентованого днями «Фонду громадських ініціатив Арсена Авакова» справді ввійшли харків’яни з різних політичних партій демократичного табору, яких він називає своєю командою.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Партія регіонів: одностайність, як у КПРС

Партія регіонів на своєму «з’їзді переможців», що відбувся в п’ятницю в Українському домі в Києві, обрала нового лідера — замість Віктора Януковича, від якого закон вимагає лишатися поза партійними структурами. Делегати форуму ПР одностайно проголосували за кандидатуру Миколи Азарова — Прем’єр–міністра запропонував підтримати Президент.

Заступниками голови стали здебільшого люди, близькі до Азарова: з питань ідеології — Володимир Демидко, із питань зв’язків із Верховною Радою — Олександр Єфремов, з організації роботи в регіонах — Дмитро Шенцев. Прикметно, що в партійному керівництві немає людей Ріната Ахметова, і сам олігарх на з’їзд не приїздив.

Кличко очолив УДАР

Знаменитий боксер, депутат Київради Віталій Кличко очолив партію УДАР — «Український демократичний альянс за реформи». Обрання чемпіона лідером партії одностайно підтримали делегати з’їзду, що відбувся в суботу у столиці.