Замість виграшу — Надія

27.04.2010
Замість виграшу — Надія

Людмила Кіченок довела, що в нашого тенісу є майбутнє. (Фото з сайту Turnir.com.ua.)

Виборовши минулого року право виступати в І Світовій групі неофіційного командного чемпіонату світу, українські дівчата надовго серед еліти не затрималися. Спершу у чвертьфіналі наші поступилися володаркам Кубка федерації — італійкам, а тепер у «плей–оф» — збірній Австралії, і знову в домашній зустрічі.

Три роки тому «синьо–жовті» впевнено обігрували суперниць на Зеленому континенті, але тепер ситуація змінилася, створивши передумови для реваншу австралійок. Нашу збірну ослабили травми провідних тенісисток — сестер Бондаренко і Вікторії Кутузової. Катерина (30–й номер світового рейтингу) взагалі не виходила на корт, а Олена (25) змогла провести лише один матч. Та навіть у ньому було видно, що першій ракетці України щось заважає змагатися з австралійкою російського походження Анастасією Родіоновою (96–й щабель WTA). Як пізніше підтвердив капітан команди Володимир Богданов, Оленка грала «на жилах», переборюючи біль.

У другій зустрічі суботи Марія Коритцева практично не мала шансів проти ударної сили суперниць — Саманти Стосур, котра перед цим виграла престижний турнір у Чарльстоні й посідає 10–ту сходинку світової класифікації. Киянка Коритцева раніше входила до «півсотні» найсильніших у світі, але останнім часом здала позиції й наразі лише 103–тя. Не допомогли Маші ані обране нами в Харкові ґрунтове покриття, ані підтримка глядачів у спорткомплексі «Локомотив». Шкода, що навіть за символічних цін на квитки (5, 10 і 20 грн.) трибуни на сто відсотків так і не заповнилися.

За форс–мажорних умов Богданову нічого не залишалося, як кинути в бій 17–річних сестер–близнючок Надію й Людмилу Кіченок. І в дуелі з досвідченою Стосур Люда ледь не створила сенсацію, повівши в першій партії — 5:3. Та потім клас Саманти дався взнаки, й вона де–юре оформила повернення Австралії до еліти Кубка федерації.

На очах президента Міжнародної федерації тенісу Франческо Річчі–Бітті Людмила й Надія постаралися здобути хоча б очко престижу в парі, але суперниці не дозволили. За що потім жартома вибачалися. До речі, глава ІТФ високо оцінив організацію матчу в Харкові.

Таким чином, у наступному сезоні Україна знову виступатиме в ІІ Світовій групі. При цьому ми сподіваємося не лише на дівчат із прізвищем Бондаренко, а й на нову пару сестер — Кіченок. І нехай вони зараз перебувають далеко не в першій сотні рейтингу, надію на ліпші результати дівчата подарували. При цьому Люда й Надя не бояться більш титулованих суперниць, що свідчить про їхній бойовий характер. «Ми зрозуміли, що навіть такі сильні тенісистки, як Саманта Стосур, є звичайними живими людьми, вони так само можуть помилятися. Великої різниці у класі я не відчула — руки й ноги в усіх однакові. Хоча голови різні», — з гумором відзначила Людмила.

 

ТАБЛО

Кубок Федерації. І Світова група. Півфінали. Італія — Чехія — 5:0, США — Росія — 3:2.

«Плей–оф». Бельгія — Естонія — 3:2, Німеччина — Франція — 2:3, Сербія — Словаччина — 2:3, Україна — Австралія — 0:5 (О. Бондаренко — Родіонова — 6:0, 3:6, 5:7; Коритцева — Стосур — 3:6, 0:6; Л. Кіченок — Стосур — 6:7, 3:6; Коритцева — Молік — 6:2, 2:6, 5:7; Л. Кіченок/Н. Кіченок — Родіонова/Стаббс — 6:2, 6:7, 1:6).