Із шансами на суто англійський фінал

24.04.2010
Із шансами на суто англійський фінал

Нападник «Гамбурга» Руд ван Ністелрой обов’язково спробує забити в Лондоні. (Фото Рейтер.)

Лондонський «Фулхем» точно може назвати нинішній євросезон найуспішнішим у своїй 131–річній історії. «Дачники», яким передрікали швидкий виліт уже після проходження групового етапу Ліги Європи, в лютому спромоглися вибити з розіграшу донецький «Шахтар», а позавчора зіграли перший півфінальний поєдинок проти «Гамбурга» на тому самому стадіоні «Нордбанк–Арена», де через місяць відбудеться фінал цього турніру. Лондонці не поступилися й отримали непогану нагоду знову повернутися на стадіон у Гамбурзі уже в ролі одного із двох претендентів на другий за значимістю європейський клубний трофей.

 

Репетиція на стадіоні фіналу

На попередньому етапі ЛЄ підопічні Роя Ходжсона вже перемагали одного представника Німеччини: «Вольфсбург», минулорічний чемпіон бундесліги, виявився слабшим за скромних британців як на своїй арені, так і на «Крейвен Коттедж». «Гамбург» же у внутрішній першості минулого року фінішував на п’ятому місці, а в Кубку УЄФА дійшов до півфіналу.

Про досягнення «червоноштанників» у вже не існуючому клубному турнірі згадано недарма: «Гамбург» має багату історію, і теперішній півфінал єврокубка для нього вже дев’ятий. Серед трофеїв, здобутих командою з північноморського узбережжя, — Кубок європейських чемпіонів і Кубок володарів кубків. Щоправда, датуються ці досягнення 1970—80–ми роками минулого століття.

А нинішній «Гамбург» позавчора так жодного разу й не «пробив» австралійського кіпера лондонців Марка Шварцера. Водночас німці й не пропустили, хоча досі статистика свідчила, що «Фулхем» обов’язково забиває у виїзних поєдинках Ліги Європи бодай один м’яч.

Нічия в першому матчі залишає непогані шанси на вихід до фіналу для обох клубів. Однак, враховуючи агресивну гру «дачників» на власному полі (у чому вже переконалися й «Шахтар», і «Ювентус» укупі з «Вольфсбургом»), букмекери та прогнозисти все ж віддають перевагу «Фулхему». «Нічия на виїзді краща за поразку. Наші фани завжди чудово підтримують нас у рідних стінах, і повторна гра не має стати винятком», — говорить про отриману перевагу також і тренер британців Рой Ходжсон.

Один на чотирьох

Дуже не виключено, що фінал першої в історії Ліги Європи буде суто англійським. Адже «Ліверпуль» позавчора хоч і поступився в Мадриді «Атлетико», але — з мінімальним рахунком. «Я впевнений, що на власній арені ми можемо обіграти будь–кого, і наші вболівальники в цьому допоможуть», — тренер «Лівера» Рафаель Бенітес у думках синхронний із Ходжсоном. Дійсно, його підопічні вже мали гостьові поразки і в чвертьфіналі Ліги Європи (від «Бенфіки»), і в 1/8 цього турніру (від «Лілля»), але потім ставили все на свої місця переконливими реваншами на «Енфілд Роуд».

У четвер «Ліверпуль» відчутно ослабила відсутність травмованого нападника Фернандо Торреса. Цікаво, що в 2007 році цей форвард збірної Іспанії переїхав до Англії саме з Мадрида. А в поєдинку його нинішньої команди проти колишньої вирішальним став швидкий гол форварда господарів Дієго Форлана: у Лізі Європи уругваєць забиває втретє.

«Матрацники», до речі, мають нагоду пробитися до фіналу єврокубка вперше після 24–річної перерви. Останнього разу вони виступали на такій стадії далекого 1986 року, і у вирішальному матчі за Кубок кубків поступилися київському «Динамо».

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Півфінали (перші матчі). «Атлетико» (Іспанія) — «Ліверпуль» (Англія) — 1:0 (Форлан, 9), «Гамбург» (Німеччина) — «Фулхем» (Англія) — 0:0.

* * *

Перша ліга. Перенесений матч 8–го туру. «Десна» — «Динамо–2» — 0:0.

Лідери: «Севастополь» — 57, «Львів», «Сталь» — 48, «Олександрія» — 44, «Волинь» — 44 (24).