Замість пар — «антиТабачний» наступ

21.04.2010
Замість пар — «антиТабачний» наступ

Якщо Дмитра Табачника не звільнять, львів’яни обіцяють прийти з маніфестаціями в Київ. (Фото ЗІК.)

Учора весь Львів був зосереджений навколо «страстей за Табачником» — кілька тисяч студентів зібралися на мітинг із вимогою відставки міністра освіти й науки. Крім студентів, паралельно виступили й активісти громадських організацій та партійці «Нашої України». Якщо спудеї почали своє віче під Університетом імені Франка, то політичні активісти зібралися під пам’ятником Бандері.

Найжвавіше було попід університетом — площа біля пам’ятника Іванові Франку просто здригалася від гучних вигуків «Табачника — геть!», «Ні заТабаченню освіти!», «Студент кличе студента!». Протестувати проти міністра вийшли представники ЛНУ, «політеху», Академії мистецтва та зооветеринарного університету. «Ми чемно попередили викладача, що підемо з пар, і ось прийшли висловити, що думаємо про Табачника», — розповіли кореспондентові «УМ» студентки–філологи.

Згодом студентська маніфестація вирушила через весь центр міста до облради. Вимогу про відставку передали обласній владі, і та на сесії ухвалила звернення до всіх гілок української влади з вимогою відставити українофоба Дмитра Табачника з посади міністра. Як розповів «УМ» депутат–«нашоукраїнець» Олесь Старовойт, його колеги по облраді найбільше обурені намаганням Табачника провести ревізію української історії та спробами переписати підручники. «Це ж нонсенс, коли історія нашого народу та країни знову буде трактуватися як частина російської історії», — каже пан Олесь.

Львівські депутати підловили Табачника на брехні, адже він обіцяв не керуватися своїми політичними симпатіями на державній службі. «А як же розцінити його інтерв’ю радіостанції «Ехо Москви» 6 квітня, яке дихає ненавистю до української мови, культури, історії, — читаємо у зверненні львівських депутатів. — Окремі висловлювання Табачника не просто брехливі, а є прямими спробами розпалювання міжнаціональної ворожнечі». На думку обранців Галичини, «Дмитро Табачник за своїми переконаннями, моральними якостями та сумнівною науковою кваліфікацією не може займати жодної державної посади в Україні».

Крім студентів та партійців, на мітингу було помічено чимало шанованих громадських діячів — Ігор та Ірина Калинці, Юрій Шухевич та ін. «Так виглядає, що це лише початок. Це сьогодні ми вийшли під обласну раду, а що буде, коли ми поїдемо до Києва?! Януковича з Табачником міцно «підставили», і він навіть не розуміє, наскільки круто», — зазначив учасник мітингу, студент Ігор Гаврильців.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Депутати — проти нового львівського «губернатора»

Учора було оприлюднено указ Президента Януковича про призначення глвою Львівської обласної державної адміністрації Василя Горбаля — нардепа від Партії регіонів, колишнього голову київського міського осередку ПР, банкіра з темною репутацією, уродженця Львова.

Депутати Львівської обласної ради вимагають, щоб новоспечений «губернатор» був представлений на черговій сесії. За чутками, однією з вимог безперешкодної роботи варяга Горбаля у Львові називають відставку Табачника.

 

ДО РЕЧІ

А чи були в Табачника дисертації?

Народні депутати зацікавилися, чи існують у природі дисертації «головного історика країни» Дмитра Табачника (бо ж, як відомо, журналісти їх так і не змогли знайти). Леся Оробець, член Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради, надіслала офіційне депутатське звернення одразу в кілька установ із проханням надати всі дані щодо «високої науковості» Табачника. Від Інституту історії України, Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України, Українського інституту науково–технічної й економічної інформації та Національної бібліотеки ім. Вернадського Леся Оробець чекає в десятиденний термін офіційно завірені документи про здобуття Дмитром Табачником наукового ступеня та копію тексту самої дисертації.