Львів дає Табачнику «прикурити»

20.04.2010
Львів дає Табачнику «прикурити»

Львівські студенти готуються до другої серії протестів. (Фото ЗІК.)

Столиця Галичини всерйоз готується дати відсіч промосковському ухилу нової української влади — львів’яни настільки активізувались, що вчора Віктор Янукович навіть... скасував свій візит до Львова.

Про глибинні причини другого поспіль відкладення поїздки глави держави до міста Лева можна лише здогадуватись, а найвірогіднішою є завтрашня зустріч Януковича з російським очільником Дмитром Медведєвим; на ній має бути підбито «газовий підсумок». Приїзд Президента у Львів перенесли, бо, не виключено, Янукович мав би «сигналізувати» галичанам дещо проукраїнське. А до зустрічі з Дмитром Анатолійовичем Віктор Федорович, можливо, вирішив не дражнити партнерів «надмірним патріотизмом».

А у Львові Януковича чекають не просто так, а щоб висловити йому потужний протест. Політичну складову виступу, спланованого партією «Наша Україна», сформулював член політради «НУ», народний депутат Андрій Парубій. «Завдання акції — показати Президенту Віктору Януковичу, що українці не будуть терпіти на посаді міністра освіти українофоба Дмитра Табачника. Якщо він не буде знятий із посади, акції протесту сколихнуть усю Україну», — заявив львівський депутат. За словами Парубія, патріотичні сили прагнуть «застерегти Януковича від спроб позбавити Степана Бандеру звання Героя України, оскільки переконані, що для цього немає ні юридичних, ні моральних підстав». «Нашоукраїнець» анонсує, що акції триватимуть, поки питання «про статус Бандери не буде знято з порядку денного, а Табачник не буде відправлений у відставку».

Другою «колоною» протестних акцій має стати молодь. Як уточнила в коментарі «УМ» представниця громадянської кампанії «Табачника — геть!» студентка Ольга Сало, на виступ під стінами Львівського національного університету ім. Франка студентів збереться не менше, ніж на початку «антитабачної кампанії». Лейтмотив протесту: «Пари скасовані. Міністра освіти — у відставку!»

Трішки сум’яття у студентський порядок денний внесли учорашні маневри Януковича. Спудеї готувалися донести Президентові свою позицію вже вчора. Не судилося. Тож виступ відбудеться сьогодні, хай навіть не на тлі президентського візиту до міста.

Студенти чемно прийдуть на пари о 9–й годині, попередять викладачів і вирушать на мітинг. Партійці–патріоти, у свою чергу, зберуться на мітинг під пам’ятником Степанові Бандері. Зустрінуться студенти й національна опозиція під стінами обладміністрації.

Головна мета студентської ініціативи суттєво не різниться від «нашоукраїнської» — звільнення Табачника та припинення загравань нової влади з Москвою у гуманітарній галузі. «Ми вимагаємо зупинити загрозу не лише у гуманітарній сфері, а й загалом у питаннях, що стосуються безпеки нашої держави», — заявляють львівські студенти.

Суто ж освітянськими вимогами є захист тестування, запровадженого міністром Іваном Вакарчуком (нині він повернувся на посаду ректора ЛНУ), припинення спроб переписати підручники історії, припинення тиску на ректорів, котрих починають «підминати» столичні чиновники.

Репресій студенти не бояться, адже багато хто пройшов вишкіл Майданом. «До Києва в разі чого ми поїдемо без вагань, — каже Оля Сало. — Основне питання, чи підтримають нас київські студенти».

«Наїздів» на революційних спудеїв у Львові з приходом Януковича ще не було, хоча вже спостерігались спроби провести «розвідку». Зокрема у студмістечку Львівського політеху до активістів, котрі розклеювали агітки, долучилося декілька хлопців у шкірянках, і вони погрожували зірвати акцію.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

За даними з джерел у Партії регіонів, під час візиту до Львова Президент Янукович мав намір призначити й представити нового голову Львівської обласної адміністрації — народного депутата від Партії регіонів Василя Горбаля, уродженця цього міста.

Однак заступник глави АП Ганна Герман у коментарі журналістам попросила зачекати, зазначивши, що кадрові рішення по Львівщині та Чернігівщині буде ухвалено у вівторок.