Паралізована Європа

17.04.2010
Паралізована Європа

На перенесені рейси в європейських аеропортах чекають близько десяти мільйонів пасажирів. (Фото Рейтер.)

Такого у Старому Світі ще не було: тисячі літаків не можуть знятися в небо, мільйони людей опинилися відрізаними від дому, президенти і прем’єри змушені переносити державні візити до інших країн... Ні, це не масштабна атака терористів і не «бунт машин». Причина паралічу Європи древня, як сама Земля: повітряний простір став недосяжним через виверження вулкана на півдні Ісландії.

Прокинувшись кілька тижнів тому після 200–річної сплячки, вогнедишна гора з важкою для вимови назвою Ейяф’ятлайєкютль із кожним днем «лютує» все більше. Як повідомляє «Євроньюз» із посиланням на фахівців, на дні кратера постійно відбуваються вибухи, наслідком яких є густа темно–сіра хмара попелу, що здіймається вгору на шість кілометрів. У ісландському небі ця курява затримується ненадовго — пил майже одразу здуває в напрямку Європи. Упродовж четверга–п’ятниці хмара накрила більшу частину континенту — від Іспанії й через північ Франції, Німеччини та країни Балтії аж до Москви. Експерти наголошують: якщо сила виверження найближчим часом не зменшиться, хмари пилу та попелу за кілька діб накриють більшу частину північної півкулі. До слова, останнє виверження цього вулкана, яке почалося у 1821–му, тривало більше року.

Вулканічні пил та сажа особливо небезпечні для літаків, оскільки в них містяться частинки каміння та силікатів, які наділені абразивними властивостями і здатні спричиняти зупинку двигунів. Небезпеку вулканічного попелу було вперше встановлено 1982 року, коли в авіалайнера компанії «Брітіш ейрвейз» відмовили відразу всі чотири двигуни. Тоді, на щастя, обійшлося без людських жертв, але цей інцидент змусив запровадити нові правила внутрішніх та міжнародних польотів.

Лише впродовж четверга внаслідок діяльності ісландського вулкана в Європі було скасовано близько шести тисяч авіарейсів. З огляду на небезпеку, прем’єр–міністр Росії Володимир Путін відмовився від візиту до Мурманська. А канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка перебувала з візитом у США, тепер не може повернутися на батьківщину. Десятки тисяч пасажирів застрягли в аеропортах без перспективи точно дізнатися, коли зможуть вилетіти до місць призначення. Учора ситуація погіршилася ще більше: окрім внутріконтинентальних, було скасовано ще й половину трансатлантичних авіарейсів. Європейські авіакомпанії виявилися геть не готовими до такої нестандартної ситуації. Фахівці прогнозували, що повний параліч європейської цивільної авіації може тривати ще щонайменше дві доби. Що буде далі — залежить від того, з якою швидкістю та в якому напрямку поширюватиметься гігантська хмара вулканічного попелу.

Це питання є особливо болючим для Польщі, де в неділю має відбутися похорон загиблого в авіакатастрофі під Смоленськом президента Леха Качинського, а сьогодні — церемонія поховання інших провідних державних діячів, які летіли в загиблому літаку. До Кракова провести главу Польської держави в останню путь мали прилетіти президент США Барак Обама та низка інших провідних лідерів світу. Зокрема й Ангела Меркель, яка поки що не може вилетіти навіть додому. А тим часом, починаючи з 20–ї години четверга, всі аеропорти Польщі закрито. Щоправда, летовища у Кракові та Жешуві на півдні країни вчора ще діяли. Але чи збережеться ця ситуація до неділі — невідомо. Учора вулканічна хмара вже накривала сусідню Чехію... Зрештою, для того, щоб сісти у Кракові, європейським лідерам іще треба вилетіти зі своїх країн. Учора представники польської влади заявили, що в разі, якщо більшість поважних гостей не зможе прибути на церемонію, похорон президента доведеться відкласти.

 

ДО РЕЧІ

Міжнародний аеропорт «Бориспіль», за даними його прес–служби, може сьогодні призупинити роботу у зв’язку з поширенням хмари вулканічного пилу. Учора було скасовано 23 рейси на прибуття і 24 — на відправлення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>