Ставлення ЗМІнилося

17.04.2010

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» висловила занепокоєння погіршенням ситуації зі свободою слова в Україні після приходу до влади Президента Віктора Януковича. «В останні три місяці відбулося серйозне повернення до залякування та фізичних нападів на журналістів, а також перевищення повноважень щодо мас–медіа», — ідеться в прес–релізі «Репортерів»

Міжнародна громадська організація вважає необґрунтованим рішенням нового глави держави ліквідувати Національну комісію з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президенті. Також «Репортери» перераховують численні факти утисків журналістів, що назбиралися за останній час. Це і «наїзд» Служби безпеки України на канал ТВі, і побиття журналістів–націоналістів Ігоря Мірошниченка та Андрія Мохника на виставці про «злочини УПА», і мікрофон телеканалу СТБ, вирваний із рук репортера та викинутий у смітник одним із керівників Київської міськдержадміністрації Володимиром Стороженком.

Цього тижня перелік поповнили НП у Дніпропетровську та Львові. У понеділок невідомий жорстоко побив журналіста «9–го каналу» Дніпропетровська Бориса Брагінського — автора гострої аналітичної програми «Губернські хроніки». А наступного дня працівники міліції міста Городок доправили на допит і побили журналістів львівської газети «Експрес» (на знак протесту проти такої сваволі працівники видання перекрили трасу Київ—Чоп неподалік в’їзду у Львів). «Це сталося після того, як «Експрес» надрукував матеріали про корупцію, до якої причетні народні депутати», — робить висновок Київська незалежна медіа–профспілка, відзначаючи, що «діяння зловмисників у погонах підпадають під статтю Кримінального кодексу про перешкоджання законній діяльності журналістів».

«Пан Янукович повинен сформулювати свою політику стосовно мас–медіа», — йдеться у відозві організації «Репортери без кордонів».

Заступник голови адміністрації Президента Ганна Герман учора відреагувала на звернення. За її словами, Віктор Янукович у рамках візиту до Львова має намір зустрітися з журналістами, які зазнали нападів від осіб, що назвали себе міліціонерами.

«Що стосується зауваження «Репортерів без кордонів» із приводу ліквідації Національної комісії з утвердження свободи слова, то інформуємо, що функції цієї комісії передані Громадській гуманітарній раді, яка створена при Президентові», — сказано в коментарі Банкової.