Отруєння поза сумнівами

16.04.2010

Генпрокурор Олександр Медведько вважає, що розслідуванню справи про отруєння Віктора Ющенка заважає зайва політизація. Тож, на його думку, не варто розцінювати призупинення слідчих дій у справі як щось страшне. Мовляв, справу про отруєння у голови слідчої групи Галини Климович ніхто не забирав, просто її вивчає наглядовий прокурор. На думку Генпрокурора, причини конфлікту пані Климович із заступником Генпрокурора Віталієм Щоткіним, який є новим куратором справи, полягають лише «в іншому баченні ситуації». Адже тривалий час резонансні справи курирував інший заступник — Микола Голомша.

«Можливо, в Галини Іванівни такий підхід — тільки вона повинна знати цю справу. Але, зрештою, це ж не особиста справа, а слідство — не приватна крамничка, і тут жодної таємниці від прокурора, який наглядає, бути не повинно, — заявив Генпрокурор в інтерв’ю газеті «Комерсант–Україна». — Поки вона у відпустці, частина кримінальної справи вивчається, а частина знаходиться в її сейфі. Вийде з відпустки — будуть вивчати всі матеріали».

Керманич ГПУ також не виключає, що у справі про отруєння Ющенка можуть з’явитися нові версії. Але при цьому пан Медведько наголошує: «Я впевнений, що факт отруєння доведений матеріалами кримінальної справи». Варто нагадати, що факт отруєння тривалий час заперечував екс–голова комісії ВР із питань отруєння Ющенка, а нині віце–прем’єр із силових питань Володимир Сівкович, якого неодноразово викликали у зв’язку з цим на допит слідчі ГПУ. Натомість пан Сівкович заявив, що піде на допит лише до Генпрокурора. Олександр Медведько допускає, що Сівкович може не довіряти окремим слідчим, і каже, що має відповідний досвід: «Я сам багато років пропрацював слідчим, тож і Сівковича зможу допитати. Ось Щоткін вивчить справу і скаже, чи є необхідність у допиті Сівковича. Якщо є — він буде допитаний. Якщо потрібно, щоб це зробив Генеральний прокурор, я це зроблю».

Парламентська слідча комісія з питань отруєння Ющенка припинила свою діяльність на цьому тижні. Учора прес–секретар екс–Президента Ірина Ванникова назвала це «природним кроком». «Ситуація навколо безславної роботи цієї ТСК перейшла всі межі, які розділяють абсурд і здоровий глузд, — цитує Ванникову прес–служба «Нашої України». — Комісія використовувалась не для пошуку істини, а для піару певних діячів і поширення брехні й ненависті».

 

ДО РЕЧІ

У квітні Генпрокуратура завершить слідство у справі колишнього нардепа Віктора Лозинського і висуне йому звинувачення в остаточній редакції, переконаний Генпрокурор Олександр Медведько. За його словами, вже допитано більше півтори тисячі свідків, проведено близько 50 експертиз, тож час передавати справу до суду.

Генпрокурор також каже про завершальний етап справи Гонгадзе. Медведько припускає, що цю резонансну справу завершать у липні–серпні, й додає, що за результатами додаткових фоноскопічних експертиз у цій справі Гонгадзе можуть з’являтися нові фігуранти. До того ж вітчизняні судмедексперти підтвердили, що знайдені на вказаному місці затриманим генералом Пукачем кістки належать загиблому журналісту. Оскільки мати і дружина Гії наполягають ще й на міжнародній експертизі, днями ГПУ отримала підтвердження, що незалежну експертизу готові провести у США.