Пригоди з комп’ютерним вужем

09.04.2010

«Погортаймо», синку... диск!

Якщо ви одного прекрасного дня, повернувшись додому, побачите на робочому столі свого комп’ютера замість звичної заставки усміхнену мордочку вужа Ониська, можете не сумніватися — ваша дитина уже встигла познайомитися з новими мультимедійними аудіокнигами, які пропонує юним читачам вінницьке видавництво «Теза». А це значить, що відтепер вам потрібно буде докладати удвічі більше зусиль, щоб відвоювати у нащадків комп’ютер, бо крім цікавого тексту, професійно начитаного й аранжованого, тут є ще цікаві ігри, мозаїки, розмальовки та інші цікавинки, відірвати від яких дитину дуже складно. Або навпаки: ваш синочок чи донечка удвічі швидше прибиратиме у квартирі чи вчитиме уроки в обмін на дозвіл погратися з диском за мотивами творів Сашка Дерманського, Лесі Ворониної чи Галини Малик. Причому диски дозволяють одночасно і гратися, і слухати твір.

Узагалі видавництво «Теза» — одне з лідерів на українському книжковому ринку із «креативності» в підході до прокладання шляху в cерця читачів своїх книжок. Крім передплатних серій і видавничої підтримки багатьох літературних конкурсів, видавництво пропонувало серії розмальовок за мотивами ілюстрацій до улюблених книг. Були і звичайні аудіо­книжки, які останнім часом набирають усе більшої популярності. І ось тепер є можливість не лише читати чи слухати, а ще й гратися зі знайомими героями, і малювати, і розвивати логіку та спостережливість. Оформленням дисків зайнялася дизайн–студія «Румбомбар», а за основу було взято ілюстрації художників Валентини Богданюк, Сергія Храпова, Катерини Білетіної, Антоніни Лицисі, які оформлювали й самі книжки.

Книжка з електронною мапою

«Ідея зробити такі мультимедійні інтерактивні аудіо­книжки на дисках виникла ще у 2006 році, але три роки пішло на її реалізацію, — говорить директор видавництва «Теза» Володимир Брискін. — Підкинув ідею мій син, якого було дуже важко відірвати від комп’ютера і підсадити на читання. А потім доля звела мене із Джоном — це один зі справжніх комп’ютерних геніїв. У результаті вийшли такі симпатичні неординарні інтерактивні аудіокнижки, які можуть бути цікавими і дорослим, і малюкам. Ми уже видали дві книжки Сашка Дерманського про вужа Ониська та дві книжки Галини Малик про Алю в країні Недоладії. А на черзі книжки Лесі Ворониної про пригоди Суперагента 000 та «Таємне товариство боягузів».

Успішна апробація новинок на публіці відбулася днями у київській книгарні «Є». Десятків зо два малечі зацікавлено слухали розповідь Лесі Ворониної про те, як її «іронічний детектив» (не плутати із Дарією Донцовою) про подвиги Гриця Мамая з легкої руки «Тези» перетворився ледь не на мюзикл, бо в аудіокнизі заспівали практично всі герої — від зловісної бабусі Ніндзі до інтелектуального крокодила Кирила. Як результат — до кінця забави практично весь наклад дисків, наявний у книгарні, було розкуплено, а деяких книг навіть не вистачило.

Мультимедійні диски для дітей — не єдиний з останніх «винаходів» видавництва «Теза». Нещодавно у видавництві побачили світ два романи молодого київського письменника Костянтина Матвієнка з посиланнями в тексті на електронну мапу та статті з Вікіпедії, які дають можливість не лише наочно уявити місце подій, а й отримати додаткову інформацію про історичний контекст тієї чи іншої події. «Наскільки мені відомо, це перший у Європі випадок такого трактування тексту. Ми пішли на експеримент, і він вийшов непоганим, — говорить Володимир Брискін. — Оскільки «Теза» запустила «Героїчну серію», події якої часто–густо історичні, то плануємо продовжувати інтеграцію із інтернет–сервісами додатками до паперового видання та маємо ще кілька інноваційних ідей. Перші книжки «Танці Шайтана» Юра Логвина та «Храбр» Олега Дивова ще не містять новацій, проте заслуговують на увагу читачів та приємно порадують їх незвичним для дорослих книжок великим зручним кеглем, вшитою закладинкою, широкими полями, якісним папером — усім, що створює задоволення від книжки».

  • Чемним дітям під подушку

    Мало хто знає, але книжка — ідеальний подарунок на День святого Миколая. Книжка вміщається під подушку, не розтає, не бруднить постіль, не впирається в потилицю, а якщо її підібрати правильно і з любов’ю — приносить щастя, що триває значно довше, ніж радість від цукерок і мандаринок. Отож, поки є час, радимо зайти до книгарні й підібрати кожній дитині по книжці під подушку. >>

  • Більше, ніж правда

    Знаний письменник Тарас Прохасько давно хотів написати книжку про життя великої родини кротів упродовж одного року. За його міркуваннями, дорослому читачу ця тема не надто пасує. У співавторстві з дружиною Мар’яною він уперше змережив затишний казковий світ для дітей і батьків про єдність та індивідуальність у сім’ї «Хто зробить сніг», який планує продовжити у ще одній дитячій повісті. >>

  • Малечині читання

    Особисто в мене збереглося два чіткі дитячі спогади про нетерпляче очікування. Я не могла ніяк «дотерпіти» до моменту, коли мама дозволить налити у склянку газованої води з вуличного автомата (неодмінно з сиропом!). І коли ж у поштовій скриньці я нарешті знову знайду журнал «Малятко». Минуло чимало років, газовані автомати відправили на смітник історії, змінилося ціле покоління. Але дещо таки лишилося вічним. Тепер уже моя маленька донечка «патрулює» поштову скриньку й щоразу запитує, коли вже прийде ЇЇ «Малятко». Але він досі однаково лишився і «моїм» журналом: той самий собачка з конвертиком, саморобка з жовтою «сорочкою», той самий «дзвіночок» і знайомі з дитинства віршики... Тільки я трохи «підросла». А моєму журналу вже 50 років... >>