Гра у схованки

07.04.2010

Зникнення людини — це практично завжди трагедія для її родини, але трапляються випадки, коли результати розшуків набувають і трагікомічних рис. У прокуратурі Луганської області знають щонайменше два такі епізоди.

Узагалі–то прокуратура перевіряла стан додержання законів України підрозділами Управління МВС у Луганській області при проведенні оперативно–розшукової діяльності щодо безвісти зниклих громадян, насамперед неповнолітніх. Унаслідок проведеної роботи досягнуто позитивних результатів. Зокрема, оперативні підрозділи обласної міліції вже в поточному році розшукали 58 безвісти зниклих осіб. Із них — 21 дитину. На жаль, набагато більше людей — 182, з яких двоє неповнолітніх, — досі не знайдено.

У порядку прокурорського нагляду встановлені порушення чинного законодавства у Антрацитівських та Сватівському міськрайонних відділах. За результатами перевірок прокуратурою області скасовано незаконні постанови посадових осіб цих органів внутрішніх справ і навіть порушено кримінальні справи за фактами незаконного позбавлення волі або викрадення людей.

І от у всій масі матеріалів було виявлено, як ідеться у повідомленні прес–служби обласної прокуратури, «випадки псевдозникнення людей». Наприклад, у місті хіміків Рубіжному довго й наполегливо розшукували місцеву мешканку, аж поки не надійшла інформація від колег з Російської Федерації. Вони повідомили, що жіночку, яку розшукують, не тільки затримано в Ленінградській області, а й уже засуджено на строк сім років шість місяців. Більше того, вона вже відбуває покарання у містах позбавлення волі. Дякувати Богу, хоч жива.

А зовсім недавно — в березні цього року — до одного з райвідділів міліції у Луганській області надійшло звернення жінки про зникнення її чоловіка. Міліція не стала зволікати й відразу організувала прочісування навколишньої місцевості. Під час цього оперативно–розшукового заходу чоловіка знайшли в сусідньому лісі. Скупе інформаційне повідомлення не у змозі передати всю гаму емоцій, яку пережили правоохоронці, коли їм стало зрозумілим, що вони мають справу аж ніяк не з викраденням або якимось іще різновидом криміналу — мужик сховався у лісі, аби хоч таким чином знайти спокій від «неприязних стосунків» із родичами. Ото допекли людину!