НЬЮЗРУМ

07.04.2010

За вечір Фома запише альбом і зніме 6 кліпів

Вокаліст групи «Мандри» Сергій (Фома) Фоменко вирішив поекспериментувати. Останнім часом його запрошували грати в Німеччину та Фінляндію без команди. Фомі сподобалося завойовувати увагу публіки мінімалізмом на сцені. Повернувшись в Україну, вокаліст «Мандрів» вирішив й далі працювати в новому руслі. У його новому проекті «Український фолк–панк шансон» зі старої команди з Фомою гратиме лише акордеоніст Данило Денисов. Що з цього вийде, «мандрівник» запрошує подивитися в етно–клубі музею Івана Гончара 7 квітня, о 19.00.

За кілька годин він планує записувати live–альбом «Фраїре». Паралельно відбуватиметься запис відео­кліпів на 6 потенційних хітів із майбутнього альбому. Режисер–документаліст і кліпмейкер Сергій Цимбал зніматиме Фому під час виконання лемківської пісні «Фраїре», перекладеного на українську знаменитого хіта Богословського та Агатова «Шаланди», філософської пісні «Джигуне», фолк–панк бойовика «Карпати» та «Коли упаде сніг».

«Гайдамаки» знову кращі!

Спільний альбом «Гайдамаків» і польського гурту Voo Voo в Україні мало відомий. Однак у Європі він ні на хвилину не дає про себе забути. Минулого червня альбом Voo Voo і Haydamaky продали за два тижні, завдяки чому він отримав звання «золотого». Днями його номіновано на премію Fryderyk Awards у категорії найкращий альбом у жанрі world music, виданий у Польщі за минулий рік.

Статус цієї нагороди у Польщі дорівнює премії Grammy в США і Brit Awards у Великобританії. Премію Fryderyk Awards названо на честь польського композитора та піаніста–віртуоза Фридерика Шопена. Переможців таємним голосуванням обирає журі, до складу якого входять понад 800 артистів, музичних журналістів та фахівців із польської відео– і звукозаписувальної індустрії. Статуетка премії Фридерика Шопена нагадує «Оскар», але в навушниках та з витягнутими назад руками–крилами. Золотистого Шопена в навушниках вручатимуть лауреатам 19 квітня цього року. Бажаємо «Гайдамакам» ні пуху, ні пера, а золотого крила.

Гаррі Поттера загубили у пабі

За останньою книгою про Гаррі Поттера — «Гаррі Поттер і смертельні реліквії» — буде знято два фільми. Робота над першою частиною добігає кінця. Прем’єру очікують 19 листопада 2010–го. А от другий фільм, який за планом має бути готовий до 15 липня 2011 року, міг провалитися. Рукопис сценарію на 118 сторінках із позначкою «Для особистого користування» загубили кінематографісти з кіностудії Livsden. Сценарій довгий час вважався втраченим і на студії вже почали роботу над іншою версією. Аж тут у компанію Warner Brothers, яка займається зйомками «Гаррі Поттера», журналісти таблоїду Sun принесли загублений сценарій. З’ясувалося, що кінематографісти з Livsden у містечку Кінгс–Ленглі перехилили забагато гальб пива у пабі поруч зі студією і забули під столиком рукопис сценарію до другої частини фільму «Гаррі Поттер і смертельні реліквії».

3D–балет

Після шаленого успіху фільму «Аватар» Джеймса Камерона почався тотальний бум 3D–формату. 15 квітня у російському Маріїнському театрі відбудеться перша у світі пряма телевізійна трансляція гала–концерту у тривимірному зображенні. Туди ввійдуть фрагменти найкращих балетів театру у виконанні Уляни Лопаткіної, Ірми Ніорадзе, Анастасії і Дениса Матвієнків. Гала–концерт відкриють художній керівник Маріїнського театру Валерій Гергієв і балерина Майя Плісецька. Спеціально для цього видовища в Москві та Парижі облаштують майданчики. «Глядачі в Росії та Європі вперше в історії зможуть спостерігати об’ємне зображення балету в прямому ефірі. Сигнал передаватимуть у відкритому форматі, що дасть можливість для перегляду світової прем’єри будь–якому телеглядачу, що має необхідне 3D–обладнання», повідомляють у прес–службі Маріїнського театру.