Засоби масової дезінформації

03.04.2010
Засоби масової дезінформації

Прикол красноярських студентів, коли хлопець із Гани перевдягнувся у «гібедедешника» і зупиняв порушників на дорогах, оприлюднили деякі західні ЗМІ, зокрема Рейтер. (Фото Рейтер.)

У світі 1 квітня має назву День дурня, тому і ЗМІ не відмовляють собі у задоволенні пошити в дурні своїх читачів, слухачів і глядачів. Наведемо кілька з найвдаліших цьогорічних жартів. Французький інтернет–портал Rue89 «розкрив таємницю» існування таємного комп’ютерного програмного забезпечення під назвою В–6, яке підказує найкращі рішення президенту Франції Ніколя Саркозі. Портал пояснив читачам, що назва таємної програми В–6 є абревіатурою від англійського словосполучення Six Brains («Шість мізків»), що має бути натяком на непересічний розум глави держави. Портал Rue89 повідомляє: найближчі співробітники Саркозі скаржаться, що з огляду на наявність всюдисущого «електронного мозку» їм тепер відводять другорядну роль.

Французький тижневик «Ле Пуан» повідомив 1 квітня, що президент США Барак Обама під час особистої зустрічі поінформував Ніколя Саркозі, що має незаперечні докази про існування позаземних цивілізацій. Мовляв, американська космічна агенція НАСА перехопила нещодавно шифрограму від мешканців сузір’я Великої Собаки. Газета «Ла Трібюн», провідне економічне видання Франції, написала, що з метою покриття дефіциту держбюджету міністр економіки Франції Крістіна Лагард прийняла драматичне рішення: розпродати з аукціону всі шедеври мистецтва музею «Лувр».

Найбільшими мастаками пожартувати вважаються британці. Вони роблять це так вправно, що навіть дурять своїх колег журналістів. 1 квітня Бі–Бі–Сі в одній зі своїх програм повідомило про сенсаційне відкриття: матір’ю Вільяма Шекспіра була француженка. До розіграшу було залучено колишнього міністра культури Франції Жака Ланга, який в ефірі Бі–Бі–Сі заявив: «Звичайно, ми вже маємо Расіна і Мольєра, але в нашому Національному пантеоні геніальних митців знайдеться місце і для Шекспіра». Окремі французькі ЗМІ клюнули на цей гачок і відразу ж почали коментувати сенсацію з усією серйозністю.

Непогано «виступили» ЗМІ Польщі. «Радіо Колор» повідомило, що з аеропорту Варшави запущено ракету, яка вивела на навколоземну орбіту супутник. Радіостанція «TOK FM» сповістила, що Євросоюз ухвалив рішення, ніби таксі у кожній окремій країні повинні бути певного кольору і шляхом жеребкування Польщі дістався червоний, тому вже до кінця цього року всі машини слід перефарбувати. Найкращим видається жарт Польського телебачення, яке повідомило, що німецький режисер Пауль Маєр зніме повнометражний художній фільм за мотивами популярного телесеріалу «Чотири танкісти і собака». Це буде екранізація у форматі ЗD. Прем’єра фільму запланована на осінь 2014 року.

Вдалим був жарт найпопулярнішого у світі пошуковика Google, який повідомив, що створив перекладач із мови тварин. Газета з Південно–Африканської Республіки «Меркурі» повідомила про таємні плани уряду цієї країни збудувати атомну електростанцію просто на території міжнародного аеропорту в місті Дурбан, але остаточне рішення буде прийняте 1 квітня наступного року, що негайно викликало протести мешканців міста. Натомість головна інформагенція ПАР IOL повідомила, що сомалійські пірати пірнули на глибину 100 метрів і вирізали 100 метрів кабелю компанії «Сіком», головного постачальника інтернету до Африки. Тож інтернету не буде доти, доки африканські країни не зберуть викуп у сумі мільярд доларів.

Бі–Бі–Сі запустила на своєму сайті ще один фотожарт — про відкриття невідомого до цього часу виду літаючих пінгвінів. Британський таблоїд «Сан» повідомив про відкриття нової «революційної техніки друку», завдяки якій газети будуть мати сторінки різного запаху і читач матиме можливість замовляти свої улюблені. Пошукова система Google також повідомила, що змінює свою назву на Топека, тому місто Топека, що в американському штаті Техас, змінить свою назву на Гугл.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>