Коротший, зате якісніший

03.04.2010
Коротший, зате якісніший

Стелла Захарова традиційно вручає нагороди й подарунки переможцям турніру власноруч. (Фото з архіву «УМ».)

Сьогодні уже вдев’яте у столиці України стартує міжнародний гімнастичний турнір «Кубок Стелли Захарової», який традиційно проводиться навесні з 2002 року, і звично його прийме Палац спорту. Напередодні сама засновниця цієї події, олімпійська чемпіонка 1980 року Стелла Захарова, на прес–конференції розповіла про деталі цьогорічної підготовки до такого заходу.

Характерною ознакою нинішнього змагання, каже Захарова, є згода на виступ від провідних українських гімнастів. Для прикладу, минулого року збірники не з’являлися на «Кубку» через конфлікт організаторки із керівництвом національної Федерації. Тепер же сама пані Захарова говорить про потепління у стосунках, через що керівництво національної збірної дозволило провідним спортсменам змагатися на цьому турнірі. Виступатимуть вони поряд із гімнастами з дев’яти інших національних команд, які вирішили спробувати свої сили на київському помості.

Зокрема, приїхали до Києва білоруси, росіяни, бельгійці: серед учасників очікують спортсменів із досвідом Олімпійських ігор та володарів нагород світових та континентальних першостей. «Це турнір для українців стане гарною підготовкою до чемпіонату Європи, який відбудеться незабаром», — Захарова вбачає у своєму дітищі чимало позитивних моментів для нашої національної збірної. Змагатимуться учасники на снарядах, які до Палацу спорту завезли з олімпійської тренувальної бази в Кончі–Заспі.

Але попри сподівання організаторки, від «синьо–жовтих» сьогодні тут виступлять не всі найсильніші. Зокрема, з учасників чоловічої збірної глядачі зможуть побачити в дії лише Олександра Якубовського, якому компанію складе практично в повному складі молодіжна команда. «Комусь ми вирішили дати відпочинок, а дехто травмований, як–от Олександр Супрун та Віталій Наконечний», — розповів «УМ» тренер чоловічої збірної України Юрій Куксенков. Уже 18 квітня його підопічні вилітають до англійського Бірмінгема, де відбудеться континентальний чемпіонат серед чоловіків, тому вся увага фахівця саме на цей старт.

Повертаючись до київського турніру, то цього разу всі учасники матимуть на демонстрацію свого вміння лише один день, тоді як у попередні роки він тривав довше. Через такий урізаний формат організатори вирішили відмовитись від виступів на окремих снарядах, а провести лише змагання між багатоборцями та командну першість. А ще вирішили брати плату за вхід, тоді як у попередні роки відвідини були безкоштовними. Тепер охочі побачити на власні очі гімнастичні змагання мають викласти за це 30 гривень.

Юрій КОЛЮШКО,
Орест ПЕТРІВ