Новий подвиг старих знайомих

03.04.2010
Новий подвиг старих знайомих

«Гамбург» забив переможний м’яч, скориставшись димовою завісою, яку створили його вболівальники. (Фото Рейтер.)

До фіналу Ліги Європи, що відбудеться в німецькому Гамбургу, залишилось трохи більше місяця. За цей час із восьми команд, які досі змагаються за цей трофей, залишаться лише двоє найдостойніших кандидатів, які 12 травня на 57–тисячній «Арена Гамбург» визначать першого володаря новоствореного турніру. А перші чвертьфінальні матчі тут поки не визначили явних фаворитів на вихід до наступної стадії.

 

І знову бельгійці

Непогані шанси зіграти в «домашньому» фіналі має місцева команда, яка волею жереба у чвертьфіналі потрапила на скромний льєжський «Стандард». Для «Гамбурга» це вже друга поспіль дуель із бельгійськими представниками. І якщо підопічним Бруно Леббадії у попередньому раунді вдалося пройти лідера чемпіонату Бельгії, то не повинен стати на їхній дорозі й сьомий колектив цієї не найсильнішої континентальної першості.

Хоча з огляду на слизький рахунок (2:1), у Льєжі «чорно–синім» слід буде піднапружитись, аби в їхньому місті матчі Ліги Європи проходили в режимі «нон–стоп». І це, значною мірою, залежатиме від дій їхнього голкіпера Франка Роста. І якщо він знову не почне творити «дива», як у матчі попереднього раунду Ліги Європи проти «Андерлехта», то «динозаври», швидше за все, в наступному раунді позмагаються з переможцем англо–німецького протистояння. У ньому після першого акту невеличку перевагу має «Фулхем», який і далі «лускає» на своєму стадіоні міцних і більш титулованих суперників.

Удома й стіни допомагають

Після того як із найстарішої арени Англії «Крейвен Коттедж» на щиті винесли «Шахтаря», володаря Кубка УЄФА, та 27–разового чемпіона Італії «Ювентуса», позавчора з опущеною головою Лондон покинув чинний чемпіон бундесліги «Вольфсбург». Головним творцем перемоги «дачників», як і в попередніх матчах, знову став їхній найкращий бомбардир Боббі Замора. Кремезний форвард відкрив рахунок у двобої більярдним ударом з–за меж штрафного майданчика, забивши свій п’ятий м’яч у турнірі. Трохи згодом він виступив у ролі асистента, допомігши Дам’єну Даффу подвоїти рахунок у матчі. Проте за кілька хвилин до фінального свистка комфортна перевага лондонців у два м’ячі розтанула: після розіграшу стандарту «вовки» змогли забити такий необхідний гостьовий гол.

«Ліверпулю», який, за версією букмекерів, на пару з «Гамбургом» вважається головним претендентом на перемогу в ЛЄ, після поразки 1:2 у Лісабоні вдома належить виправдовувати аванси. Головною причиною успіху «Бенфіки», яка в цьому євросезоні в рідних стінах не програє (п’ять перемог у шести матчах), стало «раннє» вилучення півзахисника «Лівера» Раяна Бабеля. Темношкірий голландець під час «розборок» на футбольному полі «погладив» по обличчю суперника, за що й отримав суворий вирок від арбітра. Із огляду на гру в меншості наставник «мерсісайдців» Рафаель Бенітес заявив, що команда провела непоганий матч. Уже наступного тижня, коли відбудеться матч–відповідь, Рафа планує реабілітуватися на «Енфілді», де команду завжди палко підтримують її вболівальники.

А от керманича «Валенсії» Унаї Емері результат його хлопців у іспанському дербі засмутив. Після домашньої нічиєї з «Атлетико» тренер «кажанів» розуміє, що в Мадриді буде дуже складно. Валенсійці можуть розраховувати лише на перемогу або результативну нічию на кшталт тієї, яку було зафіксовано в їхньому поєдинку 1/8 фіналу Ліги Європи проти «Вердера» — тоді команди зіграли 4:4. Тим більше що в цьому сезоні перемогти «матрацників» їм ще не вдавалося.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. 1/4 фіналу. Перші матчі. «Гамбург» (Німеччина) — «Стандард» (Бельгія) — 2:1 (Петрич, 42 (пен.); ван Ністелрой, 45 — Мбокані, 31), «Фулхем» (Англія) — «Вольфсбург» (Німеччина) — 2:1 (Замора, 59; Дафф, 63 — Мадлунг, 89), «Валенсія» (Іспанія) — «Атлетико» (Іспанія) — 2:2 (Фернандес, 67; Вілья, 82 — Форлан, 59; А. Лопес, 72), «Бенфіка» (Португалія) — «Ліверпуль» (Англія) — 2:1 (Кардосо, 59, 79 (обидва — пен.) — Аггер, 9; вилучення: Бабел, 30 («Л»)).