Не вистачило кроку

02.04.2010
Не вистачило кроку

Найвлучнішою у складі нашої збірної стала Ольга Ніколаєнко з угорського «Бекешчаба». (Фото з архіву «УМ».)

Позавчора в Запоріжжі жіноча національна команда України зіграла поєдинок, який можна було б назвати центральним для наших дівчат у відборі до чемпіонату Європи 2010 року. Якби вони виграли домашню зустріч проти румунок, то практично гарантували б собі місце у фінальній частині майбутньої континентальної першості. Натомість підопічні Леоніда Євтушенка зіграли внічию, і вже в цю суботу в румунському місті Бузеу знову спробують опустити опоненток на друге місце у відбірковій групі 1.

Загалом великої різниці ніби й немає, яку позицію тут займати: до фінальної частини Євро, яке в грудні спільно приймуть Данія та Норвегія, пройдуть по дві кращі команди з кожної групи, яких усього сім. А збірні Португалії та Швейцарії, які до минулої середи лише поступалися, відверто програють у силі й нашим дівчатам, і румункам. З іншого боку, посісти перше місце у відборі завжди приємно, тому й потенційні лідери теж запекло змагатимуться між собою.

Позавчорашній поєдинок у Запоріжжі був тому підтвер­дженням. Українки, які виступали практично в бойовому складі, якщо не рахувати відсутності Марини Вергелюк, одразу пішли вперед і після першого тайму вигравали в суперниць чотири м’ячі. У нападі нашої команди виділялися досвідчена ліва напівсередня криворізького «Смарту» Олена Цигиця та Ольга Ніколаєнко з угорського «Бекешчаба». У першої на рахунку сім закинутих м’ячів, тоді як легіонерка, що була серед кращих і в двох попередніх поєдинках відбору, стала найвлучнішою в нашій збірній і в цій грі з вісьмома пунктами.

Після перерви румунки заграли активніше, і спочатку наздогнали «синьо–жовтих», а в один момент навіть вирвались на один м’яч уперед. У гостей активністю відзначилась представниця клубу «Олткім» Крістіна Нягу, що закинула дев’ять м’ячів. Вона, до речі, є одноклубницею наших Регіни Шимкуте, Анастасії Подпалової та Ольги Ващук, у яких лише три точні кидки на всіх у підсумку.

У результаті майже дві тисячі глядачів, що того вечора зібралися на трибунах запорізького спорткомплексу «Юність», побачили бойову нічию рівних суперників. Леонід Євтушенко, головний тренер нашої команди, такий результат після гри назвав задовільним, хоча й відзначив, що його підопічні втратили перемогу. «Ми припустилися багатьох помилок, п’ять разів не реалізували семиметровий штрафний кидок», — таке розтринькування моментів, на його думку, і призвело до першої втрати очок у цьо­му відборі.

Уже завтра українки й румунки зіграють у рамках відбору вдруге, і в цьому поєдинку, схоже, й вирішиться доля першого місця в нашій групі. Заключні ж матчі відбору наша команда проведе в кінці травня: проти Швейцарії — на виїзді та Португалії — вдома.

 

ТАБЛО

Жінки. Чемпіонат Європи–2010. Відбірковий етап. Група 1.

Україна — Румунія — 27:27, Швейцарія — Португалія — 28:25.

Турнірне становище після 3 матчів: Україна, Румунія — 5, Швейцарія — 2, Португалія — 0.