Дзеркальні емоції

01.04.2010
Дзеркальні емоції

Анатолія Тимощука (ліворуч) у вівторок вітали із днем народження, а Івіцу Олича — із забитим голом. (Фото Рейтер.)

Багато уболівальників погодиться із твердженням, що найкращим фіналом за всю історію існування чемпіонської ліги є гра 1999 року, коли звання найсильнішого виборювали «Баварія» та «Манчестер юнайтед». Німці тоді забили на початку першого тайму, але двічі пропустили на 90–й хвилині й поступилися. І ось позавчора ввечері мюнхенці нарешті помстилися «червоним дияволам» за ту прикрість, здобувши перемогу на своїй «Альянц–арені» з тим самим рахунком 2:1.

Цього разу рахунок відкрили англійці: після лівофлангового навісу зі штрафного господарі проґавили у власному карному майданчику Уейна Руні, і той забив свій п’ятий м’яч у турнірі. Більше — сім голів — в активі «реаліста» Кріштіано Роналдо, але цей форвард зі своєю командою вже поза Суперлігою.

На своєму полі «Баварія» востаннє програвала англійцям у єврокубках у далекому сезоні 1993/94 років. Підопічні Луї ван Галя не бажали переривати традицію, тож методично нарощували тиск на ворота Едвіна ван дер Сара. І за 13 хвилин до завершення основного часу точним ударом зі штрафного відзначився Франк Рібері. А коли суддя вже поглядав на годинник і всім здавалося, що матч завершиться внічию, своє вагоме слово сказав Івіца Олич: хорват підхопив м’яч після падіння Маріо Гомеса й буквально розстріляв воротаря гостей. На той момент на полі вже кілька хвилин перебував наш Анатолій Тимощук. Ван Галь випустив його на останні хвилини матчу, зробивши своєрідний подарунок на день народження (українець якраз того дня святкував 31–річчя).

Настрій «Манчестеру» зіпсувала ще й травма гомілки Руні, яку він отримав наприкінці гри. Поки не відомо, наскільки серйозними є ушкодження, але тренер «МЮ» Алекс Фергюссон припускає, що ключовий гравець його команди пропустить матч проти «Челсі», в якому може вирішуватись доля чемпіонства в Англії. «Ми самі є творцями своєї поразки, але в Манчестері буде зовсім інша гра у відповідь», —наставник «манкуніанців» обіцяє «Баварії» важкий виїзд.

Значно меншою була інтрига в Ліоні, де місцевий клуб після проходження мадридського «Реалу» не мав права давати осічку в поєдинку проти земляків із Бордо, які вперше в історії пробилися до такого «далекого» раунду Ліги чемпіонів. У протистоянні рівних за грою команд («Бордо» — чинний чемпіон країни — лідирує в національній першості й зараз, але випереджає «ткачів», котрі йдуть на п’ятій позиції, лише на два очки) сильнішими виявились господарі — 3:1. Однак їм ще не гарантований вихід до півфіналу.

«Я задоволений грою моїх хлопців у нападі, але вдома треба звернути більшу увагу на захист», — каже тренер «Бордо» Лоран Блан, також обіцяючи підійти до матчу у відповідь з інакшим налаштуванням і настроєм.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу. Перші матчі (зустрічі вівторка). «Ліон» (Франція) — «Бордо» (Франція) — 3:1 (Лопес, 10, 77 (пен.); Бастос, 32 — Шамах, 11), «Баварія» (Німеччина) — «Манчестер юнайтед» (Англія) — 2:1 (Рібері, 77; Олич, 90+2 — Руні, 2).