Твій родич — і мій

19.03.2010

У владі Віктора Януковича з’явилися яскраві ознаки непотизму: високі посади у виконавчих структурах обійняли родичі помітних «регіоналів». Так, заступниками міністра з питань надзвичайних ситуацій призначено сина Ганни Герман Миколу Коровіцина та чоловіка депутатки Олени Бондаренко Андрія. Наразі саме МНС, відомство Нестора Шуфрича, найбільше уражене «кумівством». Хоча, можливо, про родинні зв’язки інших кадрів ми надто мало знаємо...

На відміну від молодого Коровіцина, який був помічником народного депутата Тараса Чорновола, Бондаренко має певний досвід роботи у «рятувальному» міністерстві: у 2006 році, за прем’єрства Віктора Януковича, чоловік депутатки–журналістки керував Донецьким обласним управлінням МНС.

Ганна Герман в інтерв’ю «5–му каналу» заявила, що «не робила синові жодних преференцій, нікого за нього не просила». «Якщо він працюватиме добре — порядок. Якщо зробить щось не те — він повинен відійти, і не тільки він, а і я. Тому що я теж несу відповідальність, бо я при владі», — пообіцяла заступник голови адміністрації Президента.

Непотизм став звичною ознакою української влади. Партія регіонів сильно критикувала Віктора Ющенка, Юлію Тимошенко та весь «помаранчевий» сектор, коли у владі опинявся хтось із родичів, кумів чи сватів. Однак, як видно, точка сидіння визначає й точку зору...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Кабінет Міністрів звільнив Сергія Буряка з посади голови Державної податкової адміністрації. Виконуючим обов’язки керівника ДПАУ став Віктор Шейбут. Також уряд звільнив Вадима Гуржоса з Державної служби автомобільних доріг (Укравтодору), а Олександру Кужель — із Держ­комітету з регуляторної політики і підприємництва. В ефірі програми «Шустер live» Кужель поскаржилася: «Я про це дізналася сама, подзвонила. Немає культури запросити. Як я розумію, дотримання трудового законодавства не входить у програму уряду».