Привіт від нового Марадони

19.03.2010
Привіт від нового Марадони

У своєму, можливо, останньому поєдинку на євроарені Єнс Леманн чотири рази виконував неприємну процедуру для воротарів. (Фото Рейтер.)

На пальцях однієї руки можна перерахувати захисників, які могли б завадити форварду «Барселони» Ліонелю Мессі демонструвати свої бомбардирські здібності. Не знайшлося такого оборонця й у складі «Штутгарта», який позавчора завітав на «Ноу Камп», аби позмагатися з господарями арени за путівку до чвертьфіналу Ліги чемпіонів.

Однак бою на полі не вийшло — «шваби» виглядали розібраними, спустошеними і приреченими на поразку. Тож не дивно, що матч завершився переконливою перемогою каталонців — 4:0. Після поєдинку наставник німецького клубу Крістіан Гросс скаржився, що цього разу його підопічним не вистачило мужності, яка допомогла на рівних змагатися з «Барсою» на «Мерседес–арені» три тижні тому. І справді, за весь матч гравці «Штутгарта» не завдали жодного влучного удару по воротах Віктора Вальдеса, а під час атак чинних чемпіонів Європи захист гостей просто розступався.

Усі цікаві події відбувалися біля володінь 40–річного Єнса Леманна, який напередодні поєдинку натякнув, що матч у столиці Каталонії може стати для нього останнім у єврокубках. А подивитися тут було на що: наступник Марадони, як назвав Мессі керманич «Штутгарта», провів справжній майстер–клас. На очах 75 тисяч уболівальників 22–річний аргентинець двічі забивав голи–красені: перший — ударом у «дев’ятку» з лінії штрафного майданчика, другий — після «пострілу» з 20 метрів у нижній кут воріт. Ще одного разу найкращий футболіст Європи та світу минулого року своїм пасом почав результативну атаку. А завершила знущання над опонентом ще одна молода зірка каталонців — 19–річний Боян Кркич.

Не втримався від компліментів на адресу кращого гравця матчу і наставник «гранатово–синіх» Хосеп Гвардіола. «Що стосується Мессі, то він просто найкращий», — був категоричним у своїх судженнях тренер найсильнішого клубу на планеті.

В іншому матчі середи зустрічалися більш рівні суперники. Для того щоб потрапити у вісімку найсильніших Суперліги, «Олімпіакос» після мінімальної домашньої поразки мав будь–що перемагати «Бордо» на його території. Складно, якщо врахувати, що підопічні Лорана Блана виходили переможцями в усіх домашніх поєдинках цьогорічного розіграшу Ліги.

Що диво відбудеться, глядачі засумнівалися вже на 5–й хвилині, коли Йоанн Гуркюфф ударом зі штрафного «закинув» м’яч «за комірець» 39–річному стражу воріт «Олімпіакоса» Антоніосу Нікополідісу. Підвів партнерів по команді сивочолий кіпер ще одного разу: не розрахувавши траєкторію польоту м’яча після флангової подачі, Антоніос залишився у ролі статиста під час другого взяття його воріт. До цього епізоду табло стадіону «Шабан–Дельма» показувало нічийний результат, а греки пресингували суперника, скориставшись незрозумілою нервовістю в лавах чемпіонів Франції.

Таким чином, до 1/4 фіналу пройшли «Арсенал», «Баварія» «Барселона», «Бордо», «Інтер», «Ліон», «Манчестер юнайтед» і ЦСКА. Жеребкування нових пар — сьогодні.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (повторні матчі). Результати середи. «Барселона» (Іспанія) — «Штутгарт» (Німеччина) — 4:0 (Мессі, 13, 60; Педро, 22; Кркич, 89; перша гра — 1:1), «Бордо» (Франція) — «Олімпіакос» (Греція) — 2:1 (Гуркюфф, 5; Шамах, 88 — Мітроглу, 65; вилучення: Діарра, 68 — Дербішир, 60; Мельберг, 90; 1:0).