Жіночий день

18.03.2010

У вівторок у редакціях двох білоруських незалежних засобів масової інформації відбулися обшуки. Хоча скидалися вони, швидше, на пограбування — вилучення комп’ютерної техніки відбувалося з процесуальними порушеннями, а редактора сайту «Хартія 97» Наталію Радіну ще й побили.

Обшуки санкціонував прокурор Гомеля в рамках резонансної в Білорусі «мисливської справи». За нею проходять високопоставлені співробітники МВС, які проводили незаконне полювання в Гомельській області. У редакціях незалежних ЗМІ спецслужби шукали матеріали про екс–керівника обласного управління КДБ, а нині — шефа КДБ у Гродно Івана Коржа. Його нібито преса зробила причетним до справи «мисливців», зганьбивши честь і ділову репутацію кадебіста.

Слід зазначити, що під роздачу потрапили саме журналістки — в редакції газети «Народна Воля» конфіскували комп’ютер заступниці редактора Світлани Калінкіної, пізніше обшукали квартиру співробітниці цієї ж газети Ірини Халіп, а в редакції сайту «Хартія 97» найбільше дісталося редакторці ресурсу Наталі Радіній, яку невідомий співробітник міліції у масці вдарив по обличчю. «Всі міліціонери були в цивільному, при спробі увірватися в офіс поводилися по–бандитськи. Досі по обличчю мене ще не били. Симптоматично, що першого удару мені, жінці, у моїй власній країні й законно орендованій квартирі завдав міліціонер за те, що я і мої колеги виконуємо свої професійні обов’язки», — каже Наталя Радіна.

Обшуки проходили в режимі «віяла». Спочатку конфіскували техніку в редакції «Хартії 97», а вже через півгодини ті самі співробітники міліції були в «Народній Волі». Показово, що разом з міліціонерами від редакції до редакції переміщувалися одні й ті самі поняті. «Це ж непорядок. Поняті, за законом, мають бути випадковими і незацікавленими людьми. А студентки, які проходять практику в цьому самому РУВС, дуже навіть зацікавлені. І суть їхньої практики, треба розуміти, — бути штатними понятими. Як же вони потім іспит за КПК здають?» — обурюється Світлана Калінкіна.

Та конфіскацією техніки в редакціях справа не завершилася. Вже пізно ввечері міліціонери прийшли додому до журналісток. Обшуки було проведено в квартирах ще однієї заступниці редактора «Народної Волі» Марини Коктиш і в Наталії Радіної. Загалом білоруська журналістика у вівторок збідніла на 10 системних комп’ютерних блоків, кілька ноутбуків, близько пів­сотні компакт–дисків та старих дискет.

Самі журналісти пов’язують проведені обшуки з початком у країні президентської кампанії. Днями про своє бажання скласти конкуренцію Олександру Лукашенку заявив лідер ініціативи «Європейська Білорусь» Андрій Санніков — один із координаторів «Хартії 97» і чоловік журналістки Ірини Халіп, чию квартиру також обшукали.

«Європейський Союз повинен визнати помилковість своєї політики щодо Білорусі, — сказав учора на прес–конференції Андрій Санніков. — Досить гратися в ці ігри — вони призводять до знищення народу. Тепер увесь світ чекає реакції білоруського народу». Шанс продемонструвати свою реакцію у білорусів є 25 березня — цього дня у Мінську відбудеться демонстрація з нагоди 91–ї річниці проголошення Білоруської Народної Республіки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>