«Хочемо надолужити»

18.03.2010

Зі своїм першим візитом на новій–старій посаді міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко цілком очікувано вирушив до Москви. Окрім того, що це стратегічно важливий напрямок, у столиці Росії новопризначеному главі МЗС треба було завершити деякі справи й попрощатися з колегами.

Нагадаємо, з червня 2008 року Грищенко, який свого часу був міністром закордонних справ у першому уряді Віктора Януковича, очолював дипломатичну місію України в РФ. Тому його повернення в крісло голови зовнішньополітичного відомства у Кремлі сприйняли більш ніж схвально, а російські ЗМІ супроводили коментарями на кшталт «нарешті у відносинах Києва та Москви настане потепління». Щоправда, після обрання нового Президента на зміну Вікторові Ющенку цю фразу в Росії не стомлюються повторювати в усіх можливих контекстах, пов’язаних з Україною.

«Зараз відкривається нова сторінка у відносинах між двома країнами», — зазначив Грищенко під час учорашньої зустрічі з головою Ради Федерації Росії Сергієм Мироновим. Український міністр переконаний, що за підтримки парламентів наші держави «зможуть не лише покращити атмосферу дружби та стратегічного партнерства, а й наповнити її реальним змістом».

А напередодні Костянтин Грищенко зустрівся зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим. Очільники МЗС підписали план взаємодії між зовнішньополітичними відомствами двох країн на 2010 рік, який, зокрема, передбачає низку заходів на виконання доручень Віктора Януковича і Дмитра Медведєва за підсумками їхньої зустрічі в Москві 5 березня. Передусім ідеться про підготовку третього засідання міждержавної українсько–російської комісії двох президентів.

«Ми хочемо надолужити втрачене за останні роки», — наголосив Сергій Лавров. А Костянтин Грищенко зауважив, що розраховує «упродовж півріччя провести всю гаму переговорів із найважливіших питань для майбутнього наших країн, для розвитку економік».

Окрім того, міністр закордонних справ Росії схвально оцінив ініціативу Президента України, який запропонував, щоб церемонія підписання договору про стратегічне наступальне озброєння між США та РФ відбулася в Києві. За словами Лаврова, для Москви це було б «комфортно».

Залишається ще одне питання: хто представлятиме інтереси Києва в Москві після відходу Костянтина Грищенка. Сам міністр заявив, що вже визначився з кандидатурою, яку рекомендуватиме Президенту на посаду посла. «Це буде людина, здатна відстоювати інтереси України в Росії», — запевнив Грищенко, але конкретного прізвища не назвав. Раніше серед імовірних претендентів на це місце називали народного депутата від Партії регіонів Леоніда Кожару.

 

ДО РЕЧІ

Візит президента Росії Дмитра Медведєва до України відбудеться 17–18 травня. Про це вони з Президентом України Віктором Януковичем домовилися вчора під час телефонної розмови. Глави держав також узгодили питання синхронізації військових парадів з нагоди Дня Перемоги. Як повідомляє прес–служба Президента України, з ініціативою провести паради 9 травня в обох дер­жавах в один і той самий час (нагадаємо, порівняно з Києвом Москва «живе» на годину пізніше) виступив під час свого візиту в Москву Янукович. Також президенти домовилися 8 травня разом зустріти поїзд Перемоги, яким прибудуть на парад ветерани Великої Вітчизняної війни.

Окрім того, під час розмови було ухвалено рішення про трансляцію на території Росії Першого Національного каналу українського телебачення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>