Був Масол, тепер — Табачник

18.03.2010
Був Масол, тепер — Табачник

(Івана ЛЮБИША-КІРДЕЯ)

Столична пенсіонерка Олеся Володимирівна вчора почепила на комірець жовто–блакитну стрічку й попрямувала під стіни Міносвіти. Там молодіжні та студентські організації проводили пікет і театралізовану акцію «Табачника — на смітник історії!», «Я — освітянка, мій син — студент КПІ, я не хочу, аби він учився за міністра Табачника», — запевняє Олеся Володимирівна. «І ми теж не збираємося! — вигукували під стінами Міносвіти близько сотні пікетувальників. — Ми не вішаємо на Табачника ярлика українофоба — він таким і є. Але двадцять років тому наші батьки–студенти скинули Масола, а ми скинемо ксенофоба Табачника».

 

Кров і плакати

Пікетувальники прийшли сюди з офіційною заявою, мегафонами та численними плакатами, з яких закликали відправити Табачника «на смітник історії» та «істарічєскую родіну». «Геть україножера!», «Нацистів — за Збруч!», «Табачник — корупція», — такі гасла з вікон міністерства читали рядові працівники відомства.

Була можливість почитати й інші плакати: підтримати Табачника прийшли представники «ворожого табору» із прапором Партії регіонів та футболках із гербом Радянського Союзу. Представитися найактивніший із них журналістам не захотів: «Кто–кто?! Конь в пальто!»

«Шановні друзі! Не піддавайтеся на провокації! У нас мирна акція», — закликав у мегафон координатор «антиТабачного» пікету. Але емоції вирували: двічі під стінами міністерства вибухали бійки, одному з прихильників Табачника розбили ніс (націоналісти заявили, що намагалися завадити його провокаціям). Міліціонери у бронежилетах не дрімали — затримували особливо активних пікетників. У міліцейському відділку, зокрема, опинився заступник голови Київської міської організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Руслан Андрійко.

Але зупинятися студенти не збираються. «Практично в кожному місті вже є осередок «антиТабачної» кампанії, мета якої — зняти Табачника з посади міністра освіти та науки, — пояснює вимоги охриплий від вигуків Сергій Пархоменко, координатор акції. — Бо для нас є неприпустимим повернення «кучмівських» методів управління в освіту. Ми вважаємо, що ця людина не лише не сприятиме розвитку вітчизняної науки, але й поглиблюватиме протистояння та розкол у суспільстві. Можна цілком прогнозувати, що Табачник поверне тих ректорів, яких зняли при «помаранчевій» владі, й знову процвітатиме хабарництво та корупція. Але годі Януковичу та його команді сподіватися, що ми «проковтнемо» це призначення. Якщо влада не змінить Табачника на більш компромісну фігуру, ми будемо вдаватися до організації студентських страйків, походів студентів на Київ, масових акцій протесту під урядовими будівлями, як це було у 2004 році, та голодування. Нам не можна наступити на горло і плювати в обличчя! Ми «битимемося» до останнього!»

Інсценізація нових порядків

Аби продемонструвати, як житиметься студентам за Табачника, активісти влаштували флеш–моб: до уявного міністра на «прийом» приходить випускниця–відмінниця із сертифікатом ЗНО — з усіх предметів по 200 балів. Але «міністр» рве папірець, і до нього вже поспішає «мажор» із «другімі бумажками» — грішми. «Я хачу знать настаящую історію, — жаліється парубок міністру, — і учітся, как ви, Дмітрий Владіміровіч, на історічєском». Починається «лікнеп» від Табачника. «Урок перший: ніякого зовнішнього тестування не буде — у кого є гроші, той вчиться, — каже актор–Табачник. — Другий урок: ніякого Голодомору не було — були українські куркулі, які спеціально голодували, щоб не будувати Дніпрогес. Урок третій: українського народу немає, є малороси — частина великого радянського народу. І є галичани, які спустилися з гір по сірники і сіль». Договорити Табачнику не дали «небайдужі студенти» — одягли на нього пакет і «викинули» в коробку — уявний смітник історії.

За цим дійством із ґанку відомства спостерігали обурені вочевидь не рядові працівниці міністерства у норкових шубах та заступник міністра Петро Куліков. «Бедлам, — така його оцінка флеш–мобу. — Ще жодних приводів для акцій протесту немає, ще жодного указу міністр не підписав. І давати оцінку його діям зарано. А подібні акції — це неправильно. Студент повинен учитися, а не стояти на пікетах».

«А як вам, Петре Мусійовичу, працюється з людиною, яка не визнає українців як націю, а Україну називає Малоросією», — невгавали протестанти. «Це хто таке каже?» — здивовано зауважує заступник міністра. — «Як це хто, пан Табачник!» — «Ну, не знаю... — зніяковіло «з’їхав» чиновник. Щоправда, справу свою зробив — офіційну заяву–вимогу про відставку пікетувальників прийняв, її зареєстрували, як годиться.

Біля входу в міністерство тим часом крутилися солідні хлопці в костюмах (очевидно, охорона). Але спокій Дмитра Табачника однаково потурбувати не довелося — на момент пікету його в приміщенні міністерства не було й близько: він піклувався про інтереси української освіти на засіданні новопризначеного Кабміну. Там міністр освіти поскаржився журналістам, що став жертвою «полювання на відьом». А критику опонентів вважає надмірною.

 

ЗАЯВКА

Ганна Герман: «Відставка Табачника — це було б по–чесному»

Заступник глави адміністрації Президента Ганна Герман вважає, що добровільна відставка Дмитра Табачника з посади міністра освіти пішла б на користь команді Віктора Януковича. Про це вона сказала в інтерв’ю «Острову»: «Він міг би сказати: «Оскільки я став яблуком розбрату, я повинен піти». І це було б чесно, і пішло б на користь нашій команді, і він би виріс в очах суспільства завдяки такому кроку. Але я не думаю, що так станеться».

 

РІШЕННЯ
Російську — в маси!

Цього року випускники українських шкіл матимуть змогу складати тести зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) тією мовою, якою вони навчалися в школах, зокрема російською. Про це заявив віце–прем’єр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко. Зараз, нагадаємо, тестування можна проходити лише українською мовою.

«Була допущена нерівна конкурентність абітурієнтів щодо мови складання незалежного тестування. Наш принцип, який буде закладено, — якою мовою він закінчив школу, наприклад закінчив угорську школу в Мукачеві, закінчив школу з болгарською мовою навчання, російські школи, українські — будуть здавати тією мовою, якою вони навчалися», цитує урядовця УНІАН. При цьому віце–прем’єр наголосив, що уряд встигне підготувати необхідні тести на всіх мовах, на яких в українських школах ведеться навчання.

Семиноженко також повідомив, що під час проведення незалежного тестування планується підвищити статус шкільних атестатів. Зокрема, за його словами, абітурієнти будуть отримувати додаткові 200 балів за атестат, а також ще 200 додаткових балів — за результатами складання вступних іспитів чи проведення співбесід. «Незалежне тестування буде оцінюватися в 600 балів», — додав він.

 

КРЕАТИВ
Королі теж проти українофоба?

Учора акції протесту (в рамках кампанії «Геть Табачника! Зупинимо антиукраїнський наступ на освіту і науку») відбулися у Львові та Тернополі — активісти пікетували обласні ради з вимогою ухвалити звернення до Президента, Голови Верховної Ради і Прем’єр–міністра України щодо звільнення Дмитра Табачника з посади міністра освіти і науки України. Коли верстався номер, вимогу про відставку Табачника оголосила Львівська обласна рада. Подібну заяву зробила і Рівненська ОДА.

У столиці Галичини тим часом опоненти нинішнього міністра залучають до своїх лав «совість нації». Так, львівські студенти за підтримки всеукраїнського об’єднання «Свобода» «прикрасили» пам’ятники Іванові Франку, Тарасові Шевченку таблицями із написом «Заберіть Табачника, або я іду звідси!». А королю Данилу дістався плакат — «Заберіть Табачника, або я його сам заберу!»