Донецький призов

18.03.2010
Донецький призов

Новоспечені керівники Василь Джарти (на передньому плані) і Володимир Константинов. (Фото автора.)

Сьогодні новообраних «регіональних» керівників Криму — спікера ВР АРК Володимира Константинова і голову Радміну Василя Джарти — приїде напучувати сам Віктор Янукович.

Учорашні ж вибори двох головних посадовців Криму пройшли, як і передбачалось, на одному диханні. За Константинова таємно бюлетенями проголосували 86 депутатів місцевого парламенту з 93, які їх отримали. За Джарти «кнопкою» — 82 із 89.

У «тронній» промові новий спікер — досі лідер фракції «За Януковича!», президент корпорації «Укрросбуд» — пообіцяв мобілізувати всі політичні сили на реалізацію президентської програми «Україна для людей». Фактично те мамеповторив і пан Джарти, пообіцявши створити у Криму центр законодавчих ініціатив, аби відкрити дорогу інвесторам, яких раніше відлякували масштабні «відкати». Екс–заступник Януковича — «губернатора» Донеччини почне свою діяльність в АРК з аудиту і інвентаризації гол­овного тутешнього ресурсу — землі. У розвиток цієї теми, відповідаючи на запитання журналістів, Джарти пообіцяв розібратись із позавчорашнім рішенням Ради міністрів щодо виділення 216 земельних ділянок по десять соток кожна в районі Фороса і Сімеїза. «Не потерплю казнокрадства і непрофесіоналізму»,— рішуче заявив екс–мер Макіївки.

Джарти — третій «варяг» на посту керівника уряду в новітній історії автономії. Першим, за часів президента Криму Юрія Мєшкова, був москвич Сабуров, кілька років тому виконавчу владу на півострові очолював висуванець Віктора Ющенка, голова УРП «Собор» Анатолій Матвієнко. Обидва вони більше року в Сімферополі не затримувались і полишали посаду зі скандалами.

Учора депутати також узгодили кандидатуру Степана Молицького на посаду кримського прокурора та Олександра Просолова — на міліцейський главк. Вони також вихідці із краю териконів. На підході, подейкують, їхні земляки на пости керівників місцевого управління СБУ і податкової адміністрації.

Завтра у режимі пленарного засідання депкорпус має затвердити новий склад парламенту й уряду автономії. Наразі з цього приводу між правлячою верхівкою «регіоналів» та їхніми союзниками із фракцій «Союз», «Крим» та групи «Рускоє єдінство» точаться затяті торги. Але вирішальне слово тепер за переможцями, себто «донецькими».