«Приїжджайте, колеги, вони вже згодні!»

18.03.2010

Позавчора до Києва приїхали експерти з Міжнародного валютного фонду. Разом із новим урядом вони впродовж тижня вирішуватимуть, що має зробити Україна для отримання чергового траншу, і готуватимуть ґрунт для приїзду місії Фонду, яка й ухвалить рішення. Хоч очільник Міністерства фінансів Федір Ярошенко й запевняє, що загрози дефолту не існує, проте фінансову ситуацію в державі оцінює, як «на грані катастрофи». «Значна нестача держбюджету, державний борг, що збільшується божевільними темпами, провал у роботі державних адміністраторів податків і зборів — от результат роботи попереднього уряду», — перелічив він.

Зокрема, державний борг побив усі рекорди за часи незалежності. Уп’ятеро збільшився й внутрішній національний борг, а чисті валютні резерви зменшилися утричі. «Мені серце болить називати такі цифри», — скаржився Прем’єр­міністр Микола Азаров. Причому перші виплати у 6 мільярдів гривень дер­жава має зробити вже у квітні. Утім чиновники сподіваються на черговий транш МВФ у чотири мільярди доларів. За рахунок цього планують перекрити бюджетну дірку, яку фінансові експерти Партії регіонів оцінюють трохи більше, ніж у 12 мільярдів доларів. Без зовнішніх кредитів нестачу ні Пенсійного фонду, ні НАК «Нафтогазу» покрити буде нічим.

Умови отримання траншу будуть «непопулярними» у населення, бо МВФ наполягає на своєму: підвищити ціни на енергоносії на внутрішньому ринку в 24 рази, обмежити максимальний розмір пенсій, збільшити пенсійний вік та скасувати низку пільг. Отож новий уряд схитрив. Всі виплати населенню даватимуться «вчасно й у повному обсязі», запевнив міністр фінансів Федір Ярошенко. Газові ціни вирішили підняти «по справедливості». Ціна на блакитне паливо для «багатих, які споживають багато газу» зросте у дватри рази. Тоді як для «бідних, котрі споживають мало», не зміниться. «Подорожчання «комуналки» в містах компенсує нинішній механізм субсидій — за законом, квартплата не повинна перевищувати 20 відсотків від доходів», — поділився планами Миколи Азарова його прессекретар Віталій Лук’яненко.

 

ІНША ДУМКА
І без кредиту обійдемося!

Утім деякі експерти стверджують, що необхідності в кредитах чи то МВФ, чи інших структур немає. «І так 10,6 мільярда доларів набрали. Позичити ще чотири мільярди, при державному боргу в 90 відсотків ВВП просто безвідповідально. Тих, що вже взяли, й так на 10 років уперед вистачить», — прокоментував «УМ» директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. На його думку, дефіциту не можна допустити, бо наповнити його ні з чого. «В країні немає «здорових» надходжень: ні в достатній мірі від податків, ні від митниці, ні від діяльності державних підприємств. Ми фактично перебуваємо на межі економічного дефолту (вже не тільки внутрішнього, а й зовнішнього). А в таких умовах дозволити собі дефіцитний бюджет, та ще й кредити, — уряд просто не має права», — наголосив економіст.

 

ДО РЕЧІ
«Слово честі, кожну копійку — на інфраструктуру!»

Тим часом у Кабміні самими лише коштами МВФ вирішили не обмежуватися й звернулися по допомогу до ЄС. Щонайменше 15—20 мільярдів доларів кредитів попросив учора Микола Азаров у глави представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, пообіцявши, що гроші підуть винятково на реалізацію інфраструктурних проектів. «Наш уряд буде витрачати кредити не на проїдання — покриття дефіциту, а на розвиток», — божився Прем’єр.