І на Марсі будуть двірники мести

18.03.2010

Поки різні часописи вигадують усілякі фантастичні рейтинги «професій майбутнього», приватна американська компанія «робить казку бувальщиною». Фірма «Бігелоу аероспейс» почала набір астронавтів для роботи в майбутньому космічному готелі або на орбітальній станції. Оголошення про вакансії розміщено на сайті фірми Bigelowaerospace.com.

У перелік вимог до кандидатів входить обов’язковий досвід польотів у космос. Крім того, майбутні працівники орбітальних готелів повинні пройти одну з тренувальних програм, схвалену урядом. На роботу до космічних «приватників» потрібні пілоти, бортінженери, медики, науковці, які вміють проводити наукові експерименти на борту космічного корабля, а також фахівці, що забезпечують підготовку космічних місій на Землі. Особливо вітається досвід виходів у відкритий космос — ця місія також входитиме в майбутні обов’язки здобувача вакансії.

Зарплата і час початку роботи в оголошенні не вказані, але це зовсім не жарт. Адже в 2006 і 2007 роках компанія, заснована Робертом Бігелоу, використовуючи ракети–носії «Дніпро», вивела на орбіту надувні модулі Genesis–1 і Genesis–2. Маса кожного з них — 1400 кг, довжина — близько 4 м. Модулі оснащені відеокамерами, а всередині в них — різні предмети. За задумом Бігелоу, «Дженезіси» є прототипами майбутніх житлових орбітальних модулів.

Роберт Бігелоу заснував аерокосмічну «дочку» своєї компанії в 1998 році і відтоді вклав у її розвиток уже 180 мільйонів доларів. На Землі він володіє готельною мережею Budget Suites of America і вважає, що готелі в космосі будуть не менш прибутковою справою.