Так і не одружився...

17.03.2010
Так і не одружився...

74–сантиметровий Хе Пінпін любив залицятися до високих жінок. (Фото з сайту picfor.me.)

Серце найменшої людини на планеті зупинилося, не витримавши життя у цьому великому світі. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, 21–річний китаєць Хе Пінпін, чий зріст становив усього 74,5 сантиметра, помер у Римі. Сталося це ще в суботу, але широкому загалу сумну новину повідомили тільки в понеділок увечері.

До Італії Пінпін, який входив у Книгу рекордів Гіннесса як найнижча людина у світі, приїхав для участі у зйомках телепрограми «Шоу рекордів». Після того як було відзнято два епізоди, Хе поскаржився на погане самопочуття. Два тижні тому організатори шоу відвезли його до лікарні, де китайця ретельно обстежили й поклали в палату інтенсивної терапії. Але лікування не допомогло. На прохання рідних, тіло маленького чоловіка перевезуть у Китай, де й поховають.

Попри свій рекордно низький зріст, Хе був дуже веселим і добрим хлопцем. «Коли я побачив його вперше, то одразу зрозумів, що він абсолютно особливий, — каже головний редактор Книги рекордів Гіннесса Крейг Гленда. — У нього була така усмішка, такий пустотливий характер, що ним неможливо було не зачаруватися. Це була маленька, але дуже велика людина, яка справила величезний вплив на весь світ».

Уже при народженні Хе Пінпін був значно меншим, ніж інші немовлята, — цілком доношений малюк легко вміщався на долоні дорослого чоловіка і важив менше 500 грамів. Батькам доводилося годувати крихітного сина молоком через тонку соломинку, оскільки його рот був замалим, аби смоктати мамину грудь чи соску.

Витягнувшись лише до 74 сантиметрів, у 18–річному віці Пінпін фактично перестав рости, а важив відтоді стабільно близько семи кілограмів. Лікарі досі вагаються, чим саме це зумовлено — карликовістю, за якої через ураження залоз внутрішньої секреції хворий недоотримує гормона росту, чи специфічною мутацією у генах. Але й за таких габаритів Пінпін вважав себе цілком дорослим і мріяв одружитися, ба, більше — як стверджували китайські журналісти, мав звичайну на зріст подружку.

Хто займе місце найменшої у світі людини після смерті Пінпіна, наразі не відомо. Найімовірніше, тепер цього звання таки доб’ється 18–річний мешканець Непалу Тапа Магар. Чотири роки тому він був заввишки всього лише 56 сантиметрів і подавав заявку на рекорд, але представники Книги Гіннесса зауважили, що 14–річний юнак іще може підрости. Тепер Тапа запевняє, що відтоді так більше й не виріс.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>