НОВИНИ ПЛЮС

17.03.2010

Перший візит глави МЗС — до Москви

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко вчора відбув із дводенним робочим візитом до Москви. Очікується, що новий шеф українського зовнішньополітичного відомства проведе переговори щодо організації офіційного візиту в Україну президента Росії Дмитра Мєдвєдєва. Як повідомляє прес–служба МЗС, заплановано зустрічі міністра з його російським колегою Сергієм Лавровим, керівниками законодавчих та виконавчих структур Росії. Поїздка Грищенка пов’язана також із заходами щодо завершення його дипломатичної місії як посла України в РФ.

Нова коаліція

Газета Верховної Ради «Голос України» вчора оприлюднила персональний склад коаліції «Стабільність і реформи» й текст коаліційної угоди. До коаліції ввійшло 235 нардепів: окрім повного складу фракцій Партії регіонів, Компартії та Блоку Литвина, вона зібрала по шість депутатів від БЮТ (Віталій Барвіненко, Геннадій Задирко, Володимир Каплієнко, Юрій Полунєєв, Ігор Савченко, Олег Черпіцький) і «НУНС» (Олександр Омельченко, Юрій Бут, Станіслав Довгий, Ігор Палиця, Іван Плющ, Володимир Поляченко), а також чотирьох позафракційних (Василь Кисельов, Ігор Рибаков, Інна Богословська, Тарас Чорновіл).

Керівними органами коаліції є загальні збори та рада коаліції. Передбачено, що обов`язки координатора коаліції почергово, на кожній сесії, виконують керівники депутатських фракцій, що входять до її складу.

Уряд готує підвищення тарифів

«Нам доведеться піднімати тарифи на газ і на деякі комунальні послуги, — повідомив в ефірі каналу ICTV віце–прем’єр–міністр Сергій Тігіпко. — Але це ми будемо робити переважно для багатих, для тих, хто може за це платити. Ми все зробимо, щоб найбідніші не постраждали... Тарифи треба підняти, за них повинні платити багаті, і платити ціну реальну, а може, й більшу. А ці гроші, які ми вилучимо з бюджету, треба давати бідним. Персонально».

Тіньовий уряд і опозиція

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко запропонувала народному депутату Сергію Соболєву очолити опозиційний уряд. Відповідна пропозиція пролунала на засіданні фракції БЮТ. Тимошенко мотивувала свою пропозицію «високим професійним рівнем Соболєва і авторитетом у суспільстві». Юлія Володимирівна також виступила за вдосконалення структури опозиційного уряду. «Це мусить бути європейський уряд, європейський стандарт, у якому міністерства — по функціях, а не галузях», — заявила Тимошенко.

До складу опозиційного уряду увійде 21 особа, зокрема, Прем’єр, чотири віце–прем’єр–міністри та 16 міністрів.

У Верховній Раді вчора представники восьми партій на чолі з ВО «Батьківщина» створили об’єднання парламентських опозиційних сил.

Відділ кадрів

Президент України призначив своїм представником у Кабінеті Міністрів Ірину Акімову, заступника глави адміністрації Президента.

* * *

Кабмін звільнив 29 радників Прем’єр–міністра, що залишалися від Юлії Тимошенко: Абдулліна, Баграєва, Бригинця, Гудиму, Владислава, Кожем’якіна, Медведєва, Сочку, Томича, Фельдмана, Чепіногу, Веревського, Гейця, Ковалка, Шпека, Яцківа та ін. Загалом звільнені від виконання повноважень радників на громадських засадах Прем’єр–міністра, першого віце–прем’єра, віце–прем’єрів і міністра Кабміну та позбавлені посвідчень, виданих секретаріатом КМУ, 72 особи.

Місце проживання Януковича

Президент Віктор Янукович розглядає питання про переїзд на постійне місце проживання в центр Києва. Наразі він мешкає на території заповідника «Межигір’я» у Вишгородському районі. Про плани щодо перебазування пресі повідомила заступник голови АП Ганна Герман — за її словами, Янукович не хотів би створювати затори на вулицях під час пересування на робоче місце.