Вищі за Верховний

17.03.2010

Рішення Вищого господарського та Вищого адміністративного судів не може бути оскаржене у Верховному Суді. Відповідне рішення вчора ухвалив Конституційний Суд.

Тлумачення було прийняте за поданням 46 народних депутатів, які цікавилися, чи уповноважений Верховний Суд здійснювати наступний після ВАСУ й ВГСУ касаційний перегляд рішень, а також «ревізію» за винятковими обставинами рішень цих судів. КС вирішив, що конституційний статус Верховного Суду не передбачає наділення повноваженнями суду касаційної інстанції щодо рішень вищих спеціалізованих судів, які реалізують повноваження касаційної інстанції. КС дійшов висновку, що правомірним може бути лише одноразова «касація».

Коментуючи рішення КС, суддя–доповідач В’ячеслав Джунь зауважив, що суд давав лише тлумачення на окреслене питання, а не оцінку щодо конституційного контролю. Водночас, він каже, що, згідно з чинним законодавством, незадоволена сторона може звернутися до Верховного Суду. «Ми своїм рішенням визначили шляхи, напрямки, в яких з боку законодавця повинна проходити корекція закону про судочинство та інших відповідних законів, які визначають діяльність судів», — цитує Джуня агенція УНІАН.