Чи є «договірняки» у волейболі?

17.03.2010
Чи є «договірняки» у волейболі?

Харківський «Локомотив» та «Кримсода» — головні претенденти на перемогу в чоловічому чемпіонаті. (Фото з сайту Федерації волейболу України.)

До останнього туру в чоловічій та жіночій суперлігах точилася боротьба за місце у квартетах, які в «Фіналі чотирьох» розіграють чемпіонство. І якщо в чоловічій компанії лідер був звичний, то в жінок минулорічний чемпіон опинився лише на другій проміжній позиції.

 

Фіаско юристів

Чоловіча четвірка, яка позмагається за чемпіонство, нагадує розклад сил після аналогічного проміжного фінішу минулого року. Харківський «Локомотив», «Кримсода» (Красноперекопськ) і чернівецький «Будівельник–Динамо–Буковина» тоді також змагалися між собою, а черкаський «Імпексагроспорт», що фінішував у 2009 році п’ятим, нині замінив у квартеті київський «Локомотив», який не дограв до кінця чемпіонату.

До останнього претендували на боротьбу за медалі харківські «юристи» — їм в останньому турі потрібно було перемагати у Чернівцях. Туром раніше вони сенсаційно здолали земляків–«залізничників», які є чинними чемпіонами. Але дві наступні гостьові поразки відкинули «Юридичну академію» на п’яту позицію: як і минулого року, вона змагатиметься лише в турнірі за 5–8–ме місця.

У свою чергу «Кримсода», що фінішувала другою, двічі поступилася «Імпексагроспорту». Після цього черкащани й потрапили до «фіналу чотирьох», а самі поєдинки дехто назвав «договірними». «Я стараюся не зважати на такі речі. У нас кожна людина може вільно висловлювати свої думки», — каже тренер команди з Черкас Юрій Мельничук. Він пообіцяв спробувати обіграти Красноперекопськ і в фінальному раунді. Стартує він 25 березня в Чернівцях. Квартет аутсайдерів почне свої «розбірки» на день пізніше.

Бийте запасних!

У жіночій суперлізі «Галичанка–Динамо–ТНЕУ» та «Сіверськодончанка» наперед забронювали собі місця у фінальному турнірі, тоді як черкаські «Круг» і одеська «Джинестра» мусили напружуватися для цього в заключному турі. Луцька «Волинь–Університет–ОДЮСШ», яка до останнього переслідувала четвірку лідерів, так і залишилась п’ятою, хоча під кінець регулярного чемпіонату і здобула перемоги над командами з Луганщини й Тернополя, хай навіть ті грали не найсильнішим складом. Потрапити до «фіналу чотирьох» найбідніша команда в лізі могла хіба після подвійних поразок «Круга» або «Джинестри» аутсайдерам. Однак ці сподівання виявилися марними. Та й «Галичанку» «Волинь» подужала лише раз.

Сіверськодонецькі волейболістки в суботу несподівано таки поступилися «Хіміку» в Південному, причому чемпіонки грали основним складом. Наступного дня гості вже взяли переконливий реванш, помстившись за образу. «Тренер «Хіміка» — розумна й хитра людина: він випустив у неділю запасних, бо розумів, що ми й так переможемо — навіщо ж тоді псувати нерви своїй команді», — так оцінив останні матчі наставник «Сіверськодончанки» Володимир Бузаєв.

Уже завтра в Луганську стартує втішний турнір, у якому місцева «Іскра», «Волинь», «Хімік» та запорізька «Орбіта» розіграють 5–8–ме місця. Завершиться він наприкінці квітня — до того часу команди гратимуть одна проти одної за коловою системою.

А перший тур фінального етапу за 1–4–те місця пройде в цю п’ятницю, і прийме його Одеса.

 

ТАБЛО

Суперліга. Чоловіки. 14–й тур. «Кримсода» — «Імпексагроспорт» — 2:3, 0:3; «Локомотив» — «Факел» — 3:0, 3:0; «Будівельник» — «Юр. академія» — 3:0, 3:0.

Становище за підсумками першого етапу: «Локомотив» — 56, «Кримсода» — 50, «Імпексагроспорт» — 44, «Будівельник» — 44, «Юр. академія» — 40, «СДЮСШ–Міцний горішок» — 18, «Факел» — –2.

Жінки. 14–й тур. «Галичанка» — «Волинь» — 3:2, 1:3; «Круг» — «Орбіта» — 3:0, 3:1, «Хімік» — «Сіверськодончанка» — 3:0, 0:3; «Іскра» — «Джинестра» — 2:3, 0:3.

Становище за підсумками першого етапу: «Галичанка» — 65, «Сіверськодончанка» — 62, «Круг» — 52, «Джинестра» — 49, «Волинь» — 47, «Хімік» — 42, «Орбіта» — 15, «Іскра» — 4.