Запізнілі здобутки

16.03.2010
Запізнілі здобутки

Біатлоністки Олена Юрковська та Світлана Трифонова під час гонки на 2,4 км. (Фото з сайту Паралімпіади.)

Минулої п’ятниці, через два тижні після закінчення олімпійського турніру у Ванкувері, тут стартували змагання для людей з обмеженими можливостями. Такі зимові старти МОК традиційно проводить із 1976 року, а з 1992–го їх приймає місто–господар «основної» Олімпіади.

У Британській Колумбії спортсмени–паралімпійці демонструватимуть міць тіла й духу до 21 березня (у різних видах біатлону, лижних гонок, гірськолижного спорту, в хокеї та керлінгу). Уже вчетверте на таку подію приїхали й представники України. Двадцять шість наших співвітчизників виступають у лижах звичайних та гірських, а також у біатлоні; загалом поборються за 32 із 64 комплектів нагород.

Якщо для української олімпійської команди навіть одна медаль була б великим досягненням, то від паралімпійців усі очікують набагато більших досягнень: чотири роки тому в Турині вони посіли третє загальнокомандне місце, завоювавши 25 нагород і пропустивши вперед лише росіян та німців. Відтоді інфраструктура для підготовки паралімпійців в Україні значно поліпшилася.

І наші почали масово сходити на п’єдестал уже з першого змагального дня: у суботу українські біатлоністи загалом здобули п’ять медалей. Спочатку 32–річний волинянин Юрій Костюк фінішував другим серед спортсменів з ушкодженням опорно–рухового апарату на дистанції 2,4 км, причому четвертим тут був також українець — Сергій Хижняк. Потім на такій же дистанції в жінок першою стала знаменита представниця Київщини Олена Юрковська (у цій же гонці тре­тьою фінішувала наша Людмила Павленко).

У гонці на 3 км того ж дня Григорій Вовчинський взяв «бронзу» серед спортсменів з ураженням опорно–рухового апарату, а Віталій Лук’яненко із провідником перемогли на 3–кілометровій дистанції серед спортсменів із вадами зору.

Неділя видалася не настільки врожайною на медалі для українців, але доробок вони збільшили. У лижній гонці на 10 км ще одну нагороду Україні принесла Юрковська: для 26–річної спортсменки, яка несла прапор нашої країни на церемонії відкриття, це вже 11–та медаль Паралімпійських ігор.

 

П’ЄДЕСТАЛ

Лідери командного заліку

(на 18.00 понеділка)

Країна З С Б У

1. Росія 4 4 2 10

2. Україна 2 1 3 6

3. Австрія 2 0 1 3

4. Німеччина 2 0 0 2

5. Білорусь 1 0 1 2

6. Словаччина 1 0 0 1