«Корупціонерам руки повідбивайте!»

13.03.2010
«Корупціонерам руки повідбивайте!»

В очікуванні нового керманича МВС команда Луценка не сумувала. (Фото автора.)

Друга половина четверга та перша половина п’ятниці неабияк струснула силові структури країни від поствиборчої сплячки. Позавчора глава держави Віктор Янукович, представляючи колективам СБУ, МВС та Міноборони нових керманичів, навіть намагався жартувати (зокрема, звертаючись до генералів міліції, дивувався, чому в них такі похмурі обличчя, мовляв, де ж світлі посмішки? — Авт.). Натомість учора, під час координаційної наради правоохоронців щодо стану протидії злочинності та корупції в державі, Президента обурило, що чимало присутніх правоохоронців не конспектують його думки: «Я спостерігав за реакцією залу — більшість не користувалася олівцями, ніби прийшла на прогулянку. Я б вам цього не радив». Після цих слів чимало генералів та полковників тремтячими руками почали виймати з портфелів блокноти та ручки.

 

Хто пише рапорти?

Сама нарада за участі Президента відбулася в будівлі Генпрокуратури — єдиному правоохоронному відомстві, яке за два останні дні не знало кадрових змін. Лояльність Різницької цілком вдовольняє нову владу, тож Генпрокуророві Медведьку, вочевидь, дадуть допрацювати п’ятирічний термін на посаді.

Інша ситуація спостерігається на Богомольця, 10: позавчора в очікуванні зустрічі з Президентом заступники міністра з команди Луценка зібралися окремим колом і жваво жартували. Та поява Віктора Януковича, який представив особовому складу МВС нового міністра Анатолія Могильова, стерла посмішки з генеральських облич. Тим більше що Президент, ледь не знущаючись, запропонував новому керманичу відомства «разом з колегами критично проаналізувати досвід попередника» і зробити належні висновки. Мало цього, пану Могильову, який ще донедавна очолював виборчий штаб Януковича в Криму, належить зробити роботу міліції аполітичною.

«Міліцію треба перебудовувати, такою, як вона була при Луценку, — вона не повинна бути», — попередив Президент, розкритикувавши присутніх за «некомпетентність, халатність і низьку роботу з кадрами». Серед завдань, які Президент відразу поставив перед міліцією: системний наступ на корупцію та боротьба з наркоманією. Міністр Могильов виявився украй лаконічним та неоригінальним: подякував за довіру й пообіцяв зробити все можливе.

Коли глава держави пішов у супроводі міністра, до виходу потягнулися й керівники департаментів МВС та структурних підрозділів центрального апарату. «Хто лишається — пише рапорт, хто не хоче — йде!» — пожартував один із генералів, залишаючи зал. За круглим столом лишилися тільки заступники міністра. «Новий міністр буде суворішим за попереднього?» — поцікавилися журналісти в одного з них, начальника ГУБОЗ Володимира Бедриківського. «Попрацюємо, побачимо», — відповів той. У цю ж мить до зали мовчки повернулися «втікачі» — пан Могильов бажав поспілкуватися з підлеглими, але вже без преси.

Уже наступного дня стало відомо, що міністр Могильов попередив усіх керівників підрозділів МВС, що факт приховування правопорушення вважатиметься найважчим злочином, і до міліціонера, який приховуватиме злочини, вживатимуться найжорсткіші заходи. Відтак, дисципліна перш за все. Він також планує кадрове реформування відомства, документи щодо якого пообіцяв найближчим часом передати на погодження главі держави.

Утім, як повідомили «УМ» джерела у МВС, позбутися кадрів Луценка пану Могильову вдасться, лише по–нормальному домовившись із ними. У системі МВС не так легко звільнити генерала з посади, якщо той відмовляється подавати рапорт за власним бажанням. І кому, як не пану Могильову, це знати, адже через суди й він сам відновлювався на посаді начальника міліції Криму. Але перший уже пішов: у відставку, за власними переконаннями, подав начальник столичної міліції Віталій Ярема, хоча його нібито й просили лишитися на посаді.

«Професіонали», повертайтесь!

Першими ж відчули кадрові «буревії» на Володимирській, 33. Адже керівні кадри СБУ, напряму й за поданням голови спецслужби, звільняє та призначає Президент, а генералам СБУ, на відміну від керманичів МВС, відновлюватися на посаді через суд безперспективно. Тож у рамках боротьби з політизацією тут ще позавчора скоротили кількість заступників голови СБУ з семи до п’яти осіб. Згідно з указом Президента, новий голова спецслужби Валерій Хорошковський відтепер матиме двох перших заступників і трьох «простих».

Відтак на місце першого заступника голови СБУ, яке донедавна обіймав мільйонер Хорошковський, призначено Володимира Хімея (очолював департамент оперативно–технічних заходів СБУ). Посади заступників втратили Микола Герасименко — на його місце призначено Володимира Породька (очолював департамент охорони державної таємниці та ліцензування СБУ), а також Віталій Циганок та Світлана Нєжнова — саме їхні посади скоротили. Президент також звільнив шістьох керівників підрозділів спецслужби.

Події четверга не завадили Віктору Януковичу через день закликати керівників правоохоронних відомств зберегти професіоналів на своїх посадах і не повторювати помилок минулої влади. Мовляв, у 2005 році з органів звільнили тисячі незаплямованих професіоналів. Тож, на думку Президента, їх потрібно навіть знайти і повернути, попередньо почистивши лави. Глава держави також вимагає від силовиків припинити «нездорові змагання між відомствами і перешкоджання у роботі одне одному».

Шукайте Юлю, тобто її порушення

У свою чергу, голова СБУ, які і інші керманичі силових відомств, також обіцяє посилити боротьбу з корупцією, бо «спецслужба заскучала по реальній і практичній роботі». Але окрім пропозицій щодо посилення протидії цьому злу, законодавчих ініціатив (наприклад, прийняти закон про єдиний облік злочинів) тощо, на вчорашній нараді знайшли час і для згадки про попередників та їхню «роботу». Генпрокурор Олександр Медведько зробив реверанс у бік Президента, закликавши правоохоронні і контролюючі органи долучитися до перевірки використання коштів бюджету урядом Тимошенко. Мовляв, у Кабміну не знаходилося коштів на боротьбу з бідністю, а урядовці «ігнорували вимоги закону щодо підвищення соціальних стандартів».

«Нами була опротестована постанова уряду, якою пенсіонерів позбавили права на перерахунок пенсій у січні 2010 року, — обурювався Генпрокурор. — Уряд тричі незаконно звільняв від сплати внесків до Пенсійного фонду та інших соціальних фондів вугледобувні підприємства — до Пенсійного фонду не сплачено понад 3,5 млрд. грн. половиною підприємств вугледобувної галузі».

Звинувачення в бік недавньої опонентки на виборах пан Янукович із задоволенням продовжив і дав ГПУ нове доручення: розслідувати всі порушення в роботі колишнього уряду й оборудки із землею. А ще — розробити прозорий механізм відшкодування ПДВ в автоматичному режимі. Бо нині «податок на додану вартість надзвичайно корумпований і криміналізований». «Вам, Олександре Івановичу (Медведько), я кажу: розібратися разом зі Службою безпеки та повідбивати руки всім, кому необхідно це зробити, щоб не чіпали цей податок!» — наказав Президент Генпрокурору та голові СБУ.

Серед іншого, викликала непорозуміння впевненість Президента Януковича у тому, що окремі антикорупційні закони вступають у дію з 1 квітня, окремі — з другого півріччя. І це при тому, що днями Верховна Рада з ініціативи саме Партії регіонів відтермінувала їхнє введення у дію аж до 1 січня 2011 року. Можливо, глава держави збирається накласти вето на це рішення ВР? Принаймні позавчора в МВС глава держави заявив, що якщо треба, то можна й пришвидшити вступ у дію цих антикорупційних законів. Натомість фракція ПР, навпаки, зробила все, щоб затягнути цей процес.

 

ПРЯМА МОВА

Президент Віктор Янукович на вчорашній нараді заявив, що очікує від силовиків пропозицій щодо реформування правоохоронної системи. І ті не змусили чекати, пропозиції лилися немов з «рогу достатку». При цьому не завжди законодавчі, швидше, міжвідомчі. Пропонуємо найцікавіші з них.

Валерій Хорошковський, голова СБУ:

— Прошу Голову Верховного Суду України розглянути можливість, щоб суди давали дозвіл під час проведення оперативно–розшукових заходів на прослуховування відразу всіх телефонів підозрюваного. Бо за судовою практикою працівникам СБУ надається можливість прослуховувати лише один номер телефону, що є достатньо небезпечною річчю, особливо під час супроводження наркотрафіку або злочину по хабарництву, коли підозрювані можуть змінювати номери. Оперативникам доводиться знову звертатися до суду, і таким чином втрачаються час і оперативні можливості...

Я вважаю, що потрібно декриміналізувати товарну контрабанду. Тобто ввести адміністративну відповідальність замість кримінальної за контрабанду товарів.

 

Олександр Медведько, Генпрокурор України:

— Пропоную встановити порядок призначення міністра внутрішніх справ так само, як призначається Генеральний прокурор, міністр оборони, голова СБУ — за поданням Президента до Верховної Ради. Таким чином вдасться запобігти політизації МВС, оскільки така тенденція простежувалася за часи керівництва міністерством Юрієм Луценком... Також наполягаю на якнайшвидшому ухваленні нового закону «Про прокуратуру». В найближчі місяці він має бути прийнятий.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>