Чужинцю, звільняй місце!

12.03.2010

Чеська Республіка більше не видаватиме дозволів на працевлаштування громадянам України та інших держав, які не входять до Європейського Союзу (зокрема В’єтнаму, Монголії тощо). Таке рішення ухвалило чеське міністерство праці та соціальних відносин. Втратити роботу і право перебування в Чехії можуть навіть ті іноземці, які вже працюють у цій країні багато років — чинні дозволи вирішено не продовжувати.

 

Хто захоче — знайде, як залишитися

Місцевий центр зайнятості (так званий уряд праці) наполягатиме, щоб працедавці відкривали вакансію на тривалий час, аби вона була доступнішою для потенційного чеського працівника. «Це тільки рекомендація, яка ґрунтується на оцінках нашого ринку праці», — каже речниця міністерства Штєпанка Філіпова.

Рівень безробіття в Чехії в лютому цього року зріс до 9,9 відсотка. Зараз безробітних у 10–мільйонній країні налічується 583 тисячі — найбільше в історії. Запроваджене мінпраці обмеження, на думку Філіпової, стосуватиметься передусім некваліфікованих працівників–іноземців. «Але ми гарантуємо індивідуальний підхід, будемо брати до уваги становище конкретної людини, її досвід, стаж, знання мови, сімейний стан тощо», — додала Філіпова.

Нововведення може завдати помітної шкоди великим промисловим центрам, де працює багато іноземців — таким як Плзень чи Пардубіце. Втім, за словами прес–секретаря уряду праці в місті Плзень Магдалени Чадової, іноземці матимуть змогу залишитися в Чехії й надалі. «Оформлять собі підприємницьку ліцензію (цей варіант популярний серед в’єтнамців), або стануть членами кооперативів (так зазвичай роблять українці), і таким чином у поліції у справах іноземців змінять тип візи й мету перебування», — пояснює Зіта Кудрнова, голова пардубицької громадської організації «Міст із прав людини». Поліція такі тенденції підтверджує.

Втратив роботу? Прощайся і з візою

За чеським законом про працевлаштування, для того, щоб взяти на роботу мігранта з «третьої країни», фірма спершу повинна довести, що не може влаштувати громадянина Чехії чи Європейського Союзу. Раніше уряди праці не дуже прискіпливо ставилися до цієї вимоги, але зі зростанням безробіття перестали бути такими «добрими». І якщо за законом іноземні громадяни мали право отримати дозвіл на роботу терміном на два роки, то на практиці їх видавали на рік, а то й менше.

«Іноземці, яких звільняють у зв’язку з кризою, мають лише два місяці на те, щоб влаштуватися на нову роботу, інакше повинні залишити країну, — каже Зіта Кудрнова. — Однак тільки на оформлення нового дозволу потрібен щонайменше місяць, а ще ж треба підшукати нового роботодавця (центри зайнятості іноземцям у цьому не допомагають)».

Із дозволом на роботу пов’язана і робоча віза, яка втрачає чинність без місця працевлаштування. Тому в іноземного громадянина, який залишився безробітним, є два виходи: або виїхати з Чехії, або залишитися там на нелегальному становищі. Таким чином, затягуючи процес оформлення дозволу, чиновники фактично штовхають іноземних мігрантів до порушення законодавства.

Підприємства, які працевлаштовують іноземців, щодо нових правил наразі висловлюються обережно. «Я знаю про ці проблеми. Поки що важко сказати, як ці зміни вплинуть на нашу компанію», — каже Милослав Рут, начальник відділу кадрів фірми Foxconn. Ця компанія має два великі заводи з виробництва електроніки в містах Пардубіце і Кутна Гора та є одним із найбільших роботодавців для іноземних громадян у Чехії.

Із «зеленою картою» не склалося

Це вже не вперше Чехія обмежує приплив у країну іноземної робочої сили. Із квітня до жовтня минулого року чеські консульства взагалі не приймали заявок і не видавали довгострокових віз із метою працевлаштування чи підприємництва, та й дотепер їх видають дуже мало. Крім того, чеське МВС спонукало безробітних іноземців залишити країну, видаючи їм безкоштовний квиток на літак та певну грошову суму за добровільне повернення. Практично зазнав поразки й спецпроект «зелена карта», запроваджений минулого року: було видано всього кілька десятків таких уніфікованих дозволів на перебування й проживання.

Станом на лютий 2010 року, за даними міністерства праці та соціальних відносин ЧР, у Чехії офіційно працювало 52 623 громадян України, 5 045 — молдаван, 3 817 монголів та по 3,5 тисячі росіян і в’єтнамців. Тільки за цей місяць втратили роботу понад 2,2 тисячі іноземців. Інші великі групи мігрантів — словаки, поляки, румуни тощо — як громадяни країн ЄС дозволів на роботу не потребують, і нововведення їх не стосується. Так само дозволу на роботу не потребують іноземці, які мають дозвіл на постійне місце проживання. Таких громадян України в Чехії налічується майже 44 тисячі осіб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>