«Я звернуся до нації про непокору»

12.03.2010

Феномен прихильності львів’ян до Ющенка важко збагнути — ніби він і не галичанин, ніби й Президент він із префіксом «екс», а в першому турі виборів саме В. Ю. набрав у місті Лева найбільше голосів. І позавчора надвечір у залі Театру імені Заньковецької на зустрічі з «помаранчевим» лідером не було вільного місця. Інтелігенція зустріла голову «Нашої України» скандуванням «Ю–щен–ко!».

Відкрили ж «заньківчанські» вечори, присвячені Тарасові Шевченку, віршем Кобзаря з пророчими рядками з «та не однаково мені, як Україну злії люде, розпнуть, лукаві, і в огні її окреденую збудять, ох, не однаково мені».

Хоча проговорено було безліч політичних та історичних питань, але відпускати Ющенка галичани не хотіли. Водночас прагнули, аби він ішов на барикади.

 

Європейський і московський комплекс Бандери

Відомо, нації без героїв та історичних орієнтирів вижити важко, тим більше, якщо вона за десяток років має пройти у прискореному режимі те, на що більш таланні народи мали сотні років.

Тож Ющенко був чіткий у своїй позиції щодо трактування постаті Степана Бандери та подій ІІ Світової війни. І пішов він на присвоєння звання Героя України Степанові Бандері цілком свідомо. Хоча вповні це буде оцінено лишень за якийсь час.

«Європейський парламент продемонстрував історичний комплекс і подивився на історію очима не сьогоднішнього дня», — наголосив Віктор Андрійович. І уточнив, що правдиве усвідомленення європейцями усіх складнощів української історії лише починається — адже нинішню резолюцію «всіляко ініціювала та угноювала» третя сторона. І хоча Ющенко політкоректно її не назвав, було зрозуміло, що йдеться про Кремль.

Водночас лідер «Нашої України» негативно оцінив обіцянки Януковича скасувати Укази про присвоєння Степану Бандері і Роману Шухевичу звання Герой України.

«Я не поділяю позиції щодо обіцянок до 9 травня розібратися з питаннями нашого минулого. Це наше домашнє питання. Й принизливо розглядати його у столицях інших держав», наголосив Ющенко, коментуючи заяву Президента Януковича про намір до Дня Перемоги скасувати відповідні укази.

Як аналогію до «питання героїзму Бандери» Ющенко навів приклад тернистої дороги Миколая Коперника та Галілео Галілея. Бо ж ще пару сот років тих, хто казав, що Земля не є центром Всесвіту, палили на ватрі, аби згодом визнати їх рацію. «Це рішення насправді потрібне для нашого становлення і для нашого єднання. Правда, не одразу це станеться і потрібні роки, щоби воно отримало однакове прочитання на Сході та Заході. Але нація має час для цього», — наголосив Ющенко. Зрештою, як нагадав Віктор Андрійович, у Польщі були колись подібні проблеми, а зараз усі заходи відбуваються за участі ветеранів Армії крайової та Армії людової. І полякам це не заважає порозумітися, «так повинно бути і у нас».

Ющенко дав сигнал польським сусідам, котрі досі ведуть баталії з уявним історичним націоналізмом в Україні: «Із поляками українці пройшли важку дорогу, але дорогу на шляху примирення. Я пам’ятаю, як поруч зі мною в Павлокомі, де було знищено 400 українців, стояв президент Польщі. Мені нелегко було стояти у Гуті Пеняцькій, де була зовсім інша історія».

Лідер «Нашої України» дав чітко зрозуміти, що питання національної пам’яті не стануть розмінною монетою, й УПА він не здаватиме — «не може бути бандитом людина, котра воює за батьківщину, бандит завжди воює за себе».

Президент Донбасу чи «політична вдова»

Віктор Ющенко загострив увагу на загрозах нинішньої політичної ситуації в Україні. «Кожна політична сила, що наблизилася до Тимошенко, погано закінчила. Це «політична вдова», що призводить до загибелі політичні сили, які в той чи інший час із нею співпрацювали», — наголосив Ющенко під оплески залу. Аби не бути голослівним, він навів політичний приклад колись впливових партій «Реформи і порядок» та Народний рух України. «Де сьогодні Мороз і де буде завтра Литвин?» — риторично перепитав лідер «Нашої України».

Украй скептично оцінив він і заклики донедавна всемогутньої Прем’єрки щодо об’єднання всіх націонал–патріотів під її омофором. Ющенко нагадав, що «це політична сила, до якої входять портнови, губські, ляшки, лозинські». Найгірше ж, коли псевдо–патріоти пнуться формувати український погляд. «Мені болить від того, що вони паразитують на патріотичному русі, це вампіри, які пожирають національну ідею», — наголосив екс–Президент.

Ющенко пояснив, чому він колись вступив у коаліцію з Тимошенко, призначивши її Прем’єром: «Коли на Сході мені говорили, що вона злочинниця, я прислухався до Заходу, який просив призначити її Прем’єр–міністром».

Натомість Ющенко закликав уникати примітивного догматизму в оцінці тих чи інших кроків, наприклад, у стосунках із Росією, яка залишається вкрай важливим партнером для України, однак із нею треба «навчитися говорити з повагою, без зайвої тональності». «Мені не хотілося б, щоб Президент виглядав як ставленик Москви, був президентом Донбасу». Але те, що новообраного Президента підтримала третина населення, «свідчить, що, очевидно, треба змінити політику», зробивши щось, аби завоювати підтримку і другої частини України, — уточнив Ющенко.

 

НАСТУПНИК

Жовта картка Януковичу

Лакмусовим папірцем для Віктора Федоровича стало підписання неконституційного закону про формування коаліції із залученням окремих депутатів. Вівторкове голосування щодо коаліції, за словами Ющенка, показало, що провідна сила парламенту пішла на порушення Конституції і на формування більшості у заборонений спосіб. «Партія регіонів проігнорувала імперативну норму Конституції про те, що при пропорційній системі виборів більшість у парламенті формується шляхом коаліції фракцій», — наголосив В. Ю. Надалі все залежало від того, чи піде Янукович на підписання антиконституційних змін, чи ні. «Зараз піднято жовту картку», — анонсував лідер «Нашої України». Як тепер уже відомо, Янукович закон підписав, коаліцію «тушками» створив і власний уряд затвердив. Відтак зі слів Ющенка випливає, що «нація не повинна позиціонувати себе як партнера такої влади». «Я звернуся до нації про непокору», — наголошував Віктор Ющенко, очікуючи нелегітимного кроку Януковича. Тож можливі дострокові вибори до ВР.

«Якби Янукович довіряв Тимошенко, сьогодні в парламенті була би коаліція 300 депутатів», — зазначив у Львові лідер «Нашої України». — Але бачу, що Янукович не хоче повторювати основної помилки, зробленої Ющенком».

За словами екс–Президента, коаліція ж між БЮТ та «Регіонами» була б «найсильнішим московським проектом». А порозуміння між «регіоналами» й «нашоукраїнцями» було можливе тільки після належних результатів ідеологічної дискусії щодо НАТО, Чорноморського флоту і мови.