Дорогий, але з тирсою

11.03.2010

На полицях магазинів повільно, але невпинно дорожчають хлібобулочні вироби. За даними МінАП, середня ціна на хліб в Україні зросла в середньому на 8—10 копійок. Тоді як на борошно вищого сорту — на 34 копійки більше і становить в середньому 6,27 гривні за кілограм.

«Із початку року багато пекарів трохи збільшили ціни на свою продукцію, але цей крок був викликаний інфляційними процесами в країні й необхідністю економічного виживання», — наголосив голова ЦК Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей Анатолій Тільних. За його словами, зараз цінові показники на хліб більше залежать від державної політики і кроків, спрямованих на допомогу галузі.

Навесні хліб продовжуватиме дорожчати. Та несуттєво, відзначають виробники. «Ми не очікуємо стрімкого зростання цін на хліб цієї весни», — відзначив Анатолій Тільних. За його словами, через подорожчання зерна у світі вже почалося зростання цін на хліб. Однак в Україні ця тенденція буде менш помітною, оскільки українські хлібозаводи випікають хліб з вітчизняної сировини.

Утім експерти відзначають ще одну тенденцію — якість хліба постійно погіршується. «Чорний хліб постійно купую — буханку в гастрономі за 2,65 грн. продають. Останнім часом наче глевкий, недопечений, не такий добрий, як колись був. Бо печуть за новими рецептами, а не перевіреними часом «радянськими», — скаржиться 68–річна киянка Антоніна Чобіт.

Погіршення якості соціальних сортів визнають навіть пекарі. А виправдовуються дуже просто: уже не раз відзначали, що змушені випікати хліб з борошна невисокої якості з неякісного зерна. Мовляв, аграрії не дотримуються технології вирощування, не удобрюють у достатній кількості ґрунт — тож і пшеницю мають відповідну. Окрім того, змінилися й самі вимоги до борошна: якщо ще років з десять тому стандарт передбачав вміст клейковини у продовольчій пшениці 30 відсотків, то зараз цей показник ледь доходить до 23—25 відсотків.

Експерти ж зазначають, що основна проблема — в «ручному» регулюванні цін на низку сортів хліба. «Підприємства просто змушені змішувати борошно третього сорту з борошном п’ятого. Адже останнє з них дешевше, а пекарям не дозволяють піднімати ціни на хліб», — вважає секретар відділення землеробства і рослинництва Української аграрної академії наук Микола Гаврилюк.

Окрім збитків пекарям, таке регулювання шкодить ще й держбюджету. «Регулювання цін у ручному режимі сприяє переходу частини пекарів у «тінь». Адже рентабельність виробництва на легальних заводах дуже низька, а плинність кадрів досить висока», — відзначив голова профспілки.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>