І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
На полицях магазинів повільно, але невпинно дорожчають хлібобулочні вироби. За даними МінАП, середня ціна на хліб в Україні зросла в середньому на 8—10 копійок. Тоді як на борошно вищого сорту — на 34 копійки більше і становить в середньому 6,27 гривні за кілограм.
«Із початку року багато пекарів трохи збільшили ціни на свою продукцію, але цей крок був викликаний інфляційними процесами в країні й необхідністю економічного виживання», — наголосив голова ЦК Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей Анатолій Тільних. За його словами, зараз цінові показники на хліб більше залежать від державної політики і кроків, спрямованих на допомогу галузі.
Навесні хліб продовжуватиме дорожчати. Та несуттєво, відзначають виробники. «Ми не очікуємо стрімкого зростання цін на хліб цієї весни», — відзначив Анатолій Тільних. За його словами, через подорожчання зерна у світі вже почалося зростання цін на хліб. Однак в Україні ця тенденція буде менш помітною, оскільки українські хлібозаводи випікають хліб з вітчизняної сировини.
Утім експерти відзначають ще одну тенденцію — якість хліба постійно погіршується. «Чорний хліб постійно купую — буханку в гастрономі за 2,65 грн. продають. Останнім часом наче глевкий, недопечений, не такий добрий, як колись був. Бо печуть за новими рецептами, а не перевіреними часом «радянськими», — скаржиться 68–річна киянка Антоніна Чобіт.
Погіршення якості соціальних сортів визнають навіть пекарі. А виправдовуються дуже просто: уже не раз відзначали, що змушені випікати хліб з борошна невисокої якості з неякісного зерна. Мовляв, аграрії не дотримуються технології вирощування, не удобрюють у достатній кількості ґрунт — тож і пшеницю мають відповідну. Окрім того, змінилися й самі вимоги до борошна: якщо ще років з десять тому стандарт передбачав вміст клейковини у продовольчій пшениці 30 відсотків, то зараз цей показник ледь доходить до 23—25 відсотків.
Експерти ж зазначають, що основна проблема — в «ручному» регулюванні цін на низку сортів хліба. «Підприємства просто змушені змішувати борошно третього сорту з борошном п’ятого. Адже останнє з них дешевше, а пекарям не дозволяють піднімати ціни на хліб», — вважає секретар відділення землеробства і рослинництва Української аграрної академії наук Микола Гаврилюк.
Окрім збитків пекарям, таке регулювання шкодить ще й держбюджету. «Регулювання цін у ручному режимі сприяє переходу частини пекарів у «тінь». Адже рентабельність виробництва на легальних заводах дуже низька, а плинність кадрів досить висока», — відзначив голова профспілки.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>