«Червоний шлях» на той світ

10.03.2010

Справжня драма розігралася в неділю у шотландському місті Глазго. Біля підніжжя житлового комплексу «Ред роуд» («Червоний шлях»), який у 1960–х був найвищою будівлею Європи, виявили тіла трьох людей: чоловіка та жінки віком близько 40 і 20–річного хлопця. Як згодом з’ясувалося, подружжя з Росії та їхній син випали з 15–го поверху 31–поверхового хмарочоса. Росіяни шукали у Великій Британії політичного притулку, але влада їм у цьому відмовила.

У колись помпезному будинку «Ред роуд», який тепер перебуває в аварійному стані, мешкають переважно біженці з країн Африки, Азії та Східної Європи, які розраховують на політичний притулок. Як повідомляють російські ЗМІ, сім’ю, яка «дружно наклала на себе руки», 2007 року вже вислали з Канади. Тамтешня поліція запідозрила чоловіка, Сергія Сєрих, у співпраці з Федеральною службою безпеки і шпигунстві на російські спецслужби. Повернутися в Росію ці люди боялися понад усе, бо там їм нібито загрожувала смерть. Тому коли після тривалого розгляду заявки про надання політичного притулку влада Великої Британії прислала відмову, сім’я вирішила, що краще смерть.

Водночас і в російській, і в зарубіжній пресі з’являються й інші версії: нібито голова сім’ї був «хворий на голову», тому називав себе співробітником ФСБ та писав листи англійській королеві, благаючи захистити його від переслідувань.

Не надто довіряючи офіційним кремлівським ЗМІ, які організовано повідомили, що британська поліція як основну розглядає версію самогубства, інтернет–видання Kavkazcenter.com, посилаючись на британські видання, публікує іншу версію подій. Згідно з нею, 43–річний офіцер–перебіжчик Сєрих разом із дружиною та пасинком «випав» із вікна зовсім не добровільно. Перед тим як консьєрж будинку знайшов під балконами їхні тіла, у квартиру росіян нібито увірвалася група невідомих осіб — як припустили сусіди, поліцейських, але у правоохоронних органах це категорично заперечують.

За інформацією сайту, з листопада 2000 по листопад 2007 року сім’я Сєрих справді мешкала у Канаді, а згодом переїхала до Лондона, давши англійській поліції покази «з неймовірними викриттями» канадського уряду. За даними британської газети «Таймс», перебіжчик доводив, що «між прем’єр–міністром Канади Стефаном Харпером і Володимиром Путіним діє таємна угода». В обмін на цю інформацію Сергій, якому згодом довелося змінити місце проживання на Глазго, сподівався отримати політичний притулок. Однак йому відмовили з однієї простої причини: у сімейства чекіста залишався канадський дозвіл на постійне місце проживання, тож при бажанні воно завжди могло повернутися до «зрадженої» Канади. Єдине, чого Сєрих не дочекався від Оттави, — надання громадянства (як зазначає «Кавказцентр», це традиційна практика Канади для колишніх ефесбешників).

Насправді поліція Шотландії розглядає версію «випадіння з вікна», але це зовсім не означає, що йдеться про самогубство. За даними «з обізнаних джерел», «жертви падіння» були зв’язані мотузкою, а перед тим як вони «випали», з балкона було скинуто важку шафу — щоб прорвати обов’язкову для таких високих будівель антисуїцидну сітку.

Як зазначає «Таймс», «самогубство» Сергія Сєрих укупі з родиною до болю нагадує трагічну смерть екс–агента ФСБ Олександра Литвиненка, якого отруїли радіоактивним полонієм–210. До слова, вчора стало відомо, що Італія відмовила сім’ї Литвиненка в наданні політичного притулку.

Зрештою, наразі стверджувати можна лише одне: версій того, що сталося, є щонайменше кілька, і якій із них вірити, а якій — ні, покаже хіба що неупереджене британське слідство.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>