Інтрига до останнього

10.03.2010
Інтрига до останнього

Олександр Побєдоносцев закинув першу шайбу в переможній суботній грі. (Фото з архіву «УМ».)

Учора ввечері, коли цей номер «УМ» уже був зданий до друку, на броварській ковзанці «Термінал» вирішувалася доля останньої путівки до півфіналу «плей–оф» відкритого чемпіонату Білорусі. Київський «Сокіл» та могильовське «Хімволокно» довели, що є найрівнішою парою на цій стадії, і переможця в їхньому двобої визначив лише п’ятий, останній у серії, поєдинок.

Напередодні ці суперники зіграли третій і четвертий матчі на могильовському льоду. Як і перед тим у Броварах, кожен із суперників тріумфував по разу.

У третій зустрічі «Сокіл» поступився лише в овертаймі, хоча, якщо подивитися на статистику, невдача виглядає закономірною. Господарі того дня завдали по воротах Костянтина Симчука 32 кидки, тоді як наші хокеїсти загрожували воротам Леоніда Гришукевича вдвічі рідше. Хай там як, гості відкрили рахунок: свою третю шайбу у чвертьфінальній серії закинув Роман Сальников. Цікаво, українці відзначилися в меншості: перед цим моментом вилучення заробив Сергій Климентьєв.

«Соколам» у тій грі не міг допомогти захисник Андрій Срюбко: за бійку у стартовому поєдинку серії його дискваліфікували із деяким запізненням (другий матч Срюба відіграв без перешкод). Тренер киян Олександр Сеуканд назвав таку ситуацію «могильовськими підступами».

Господарі зрівняли рахунок за чотири хвилини до закінчення гри, а перемогу вирвали в додатковий час. Однак варто звернути увагу на дії білоруських суддів наприкінці основних 60 хвилин та в овертаймі: вони двічі помічали на льоду шостого гравця «соколів» під час зміни ланок і залишали киян у меншості. Як тут не згадати нарікання вболівальників «Хімволокна» після перших двох ігор: мовляв, білоруські ж арбітри підсуджували киянам, яким тривалий час не виплачують зарплату, яка там уже «купівля» матчів!

У суботу в зустрічі, яка могла стати остан­ньою, наші вже й фолили менше, і кидали по воротах «хіміків» частіше. Із трьох шайб наші одну «організували» в більшості. Ще одного разу забили знову меншим складом — постарався Олександр Побєдоносцев. Цього разу наші ворота захищав спершу Ігор Карпенко, але за рахунку 1:1 його місце знову зайняв Симчук: Сеуканд потім повідомив, що в Ігоря — травма коліна.

Фінальний штурм білорусам не вдався: на останніх хвилинах вони заробили два вилучення, тому догравали матч утрьох проти п’ятірки українців.

«Хлопці повністю викла­лись на майданчику. Права на поразку в нас не було», — сказав після гри тренер «Сокола». Так само не мали права програвати його підопічні й учора ввечері, коли уп’яте зійшлися з «Хімволокном».

 

ТАБЛО

Білоруська екстраліга. 1/4 фіналу. «Хімволокно» — «Сокіл» — 2:1 ОТ (0:1, 0:0, 1:0, 1:0; Борозенко, 56 (більш.); Сахаров, 64 — Сальников, 6 (менш.)), 2:3 (1:1, 1:2, 0:0; Хом’яков, 15; Царегородцев, 28 — Побєдоносцев, 3 (менш.); Олецький, 28; Ісаєнко, 35; серія до трьох перемог — 2:2), «Вітебськ» — «Юність» — 2:3 (0:3), «Німан» — «Шахтар» — 0:4 (0:3), «Керамін» — «Гомель» — 2:3 (0:3).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Російський клуб «Торпедо» з Нижнього Новгорода вирішив не продовжувати контракт з українським нападником Вадимом Шахрайчуком. 35–річний вихованець київського хокею в нинішньому сезоні провів за команду 45 поєдинків, закинув вісім шайб та зробив стільки ж результативних передач.

«Торпедівці», втім, не пробилися до «плей–оф» чемпіонату КХЛ. Натомість у матчах «на виліт» зіграло четверо наших співвітчизників з інших команд: Костянтин Касянчук із челябінського «Трактора», Геннадій Разін із нижньокамського «Нєфтєхіміка» та молоді воротар Сергій Гайдученко і Данило Собченко із ярославського «Локомотива».

Пари «плей–оф» КХЛ за результатами регулярного чемпіонату склалися так. «Захід»: СКА (СПб, 1–й номер «посіву») — «Динамо» (Рига, 8), ХК МВС (2) — ЦСКА (7), «Динамо» (М, 3) — «Спартак» (6), «Атлант» (4) — «Локомотив» (5); «Схід»: «Салават Юлаєв» (1) — «Автомобіліст» (8), «Металург» (Мг, 2) — «Трактор» (7), «Ак барс» (3) — «Барис» (6), «Нєфтєхімік» (4) — «Авангард» (5).

* * *

НХЛ. «Піттсбург» — «Даллас» — 6:3 (Понікаровський «П» — 14.38, 1+0, «–2», 6 кидків; Федотенко «П» — 13.55, «–2», 2 кидки), «Піттсбург» — «Бостон» — 2:1 (Понікаровський — 13.16, 0+1, «+1», без кидків; Федотенко — 15.50, 2 кидки).

* * *

Чемпіонат України. Дивізіон А. «Харків» — «Донбас» — 6:1, «Ворони» — «Білий барс» — 1:7, «Сокіл» — «Беркут» — 2:4.

Становище після 19 матчів: «Беркут» — 46, «Харків» — 39, «Сокіл» — 38, «Білий барс» — 33, «Донбас» — 13, «Ворони» — 2.