Коаліція авантюристів

06.03.2010

Партія регіонів уже назбирала потрібну кількість підписів за створення нової коаліції. «У нас є підписи для простої більшості», — розповів учора журналістам заступник голови фракції ПР Олександр Єфремов. Він каже, що формування коаліції та нового Кабінету Міністрів має завершитись до кінця наступного тижня.

Нагадаємо, позавчора в парламенті запустили механізм прийняття змін до Регламенту, який дозволяє створювати коаліцію із залученням не лише фракцій, а депутатів на індивідуальній основі. Проект підтримано в першому читанні.

Єфремов вважає, що законодавча ініціатива «регіоналів» не суперечить закону. «Юристи, які глибоко вивчили дану проблему, кажуть, що в парламенті може формуватися фракція більшості на підставі підписів депутатів», — зазначив він.

А народний депутат від «Народної самооборони» Юрій Гримчак учора поширив список із 25 членів фракції «НУНС», які нібито готові ввійти в коаліцію з «регіоналами». Втім голова фракції «НУНС» Микола Мартиненко заперечив правдивість таких списків. «Це провокація, спрямована на подальший розкол фракції. У нас унікальна фракція з унікальними депутатами — наприклад, є індивідууми з феноменальною «фотографічною пам’яттю». За схемою «у мене було видіння, але жодних доказів пред’явити вам не можу» можна заявити про що завгодно — наприклад, про кінець світу за календарем майя», — заявив через прес–службу Мартиненко.

Однак Гримчак наполягає, що його дані про список відповідають дійсності і йдеться про перелік осіб, «які хотіли продатися, але їх не купили, тому що на сьогоднішній день вони не потрібні Партії регіонів». «Ті («регіонали») вже створили свою коаліцію, у них є 226 голосів (Блок Литвина, комуністи, Партія регіонів і так звані «військовополонені»)», — пояснив Гримчак у коментарі інтернет–виданню «Обком».

Тим часом «НУНСівець» Микола Катеринчук учора звернувся до Окружного адміністративного суду Києва з позовом до Голови Верховної Ради. Юрист Катеринчук просить суд визнати дії Володимира Литвина, який оголосив про розпад коаліції БЮТ, «НУНС» і БЛ, протиправними і такими, що вчинені з порушенням Конституції та Регламенту ВР.

 

ПЕРЕМАНЮВАННЯ

Екс–міністрові транспорту Йосипу Вінському, який рік тому покинув команду Тимошенко, запропонували обійняти посаду заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони. Про це повідомив соратник Вінського, народний депутат від БЮТ Геннадій Задирко. За словами Задирка, пропозиція пов’язана з тим, що він та інший нардеп від БЮТ Володимир Каплієнко синхронно голосують із Партією регіонів.