НОВИНИ ПЛЮС

05.03.2010

Росія звинувачує Грузію

Слідчий комітет при прокуратурі РФ збільшив кількість статей, за якими звинувачує Грузію у геноциді й масових убивствах громадян Росії на території Південної Осетії у серпні 2008 року. Як повідомив журналістам офіційний представник прокуратури Володимир Маркін, слідчий комітет має докази «низки злочинів, скоєних грузинськими військовослужбовцями», за якими раніше не було висунуто звинувачень. Порушено кримінальну справу з ч. 1 ст. 356 КК РФ (застосування заборонених засобів і методів ведення війни), ч. 1 ст. 360 КК РФ (напад на осіб та установи, які перебувають під міжнародним захистом) та ч. 2 ст. 359 КК РФ (найманство). Остання стаття стосується «доказів того, що на стороні грузинської армії виступали найманці з української націоналістичної організації УНА–УНСО, які діяли проти інтересів Росії та її громадян». Вербували українців, за даними російських прокурорів, співробітники МВС Грузії.

Тим часом Грузія готує позов на Росію в міжнародні суди. Тбілісі збирається вимагати компенсації у розмірі 40 млрд. доларів за збитки, завдані діями РФ в Абхазії та Південній Осетії з початку 1990–х р.

Помер перший президент Абхазії

У Москві на 65–му році після тривалої хвороби помер перший президент самопроголошеної республіки Абхазія Владислав Ардзинба. Кілька днів тому його спецрейсом доправили в Центральну клінічну лікарню російської столиці із Сухумі. У 1990 році Ар­дзинба був обраний головою Верховної ради Абхазії, очолював боротьбу за незалежність Абхазії від Грузії. У 1994–му його обрали президентом самопроголошеної республіки, якою Ардзинба керував до 2005 р.

Страсбург розсудить ЮКОС із Кремлем

Учора Європейський суд із прав людини почав розгляд позову акціонерів компанії ЮКОС до російської влади. Компанія ув’язненого Михайла Ходорковського звинувачує Кремль у порушенні статті 6 Європейської конвенції з прав людини (право на вільний судовий розгляд) при розслідуванні справи про несплату ЮКОСом податків за 2000 рік і вимагає стягнути з російської влади компенсацію в розмірі 98 мільярдів доларів. Це найбільший позов за всю 60–річну історію Європейського суду. Судові слухання вже двічі переносили і, як передбачають оглядачі, Росія знову спробує відкласти рішення про виплату компенсації на пізніший термін.

Майже «Титанік»

Двоє людей загинуло, шестеро отримали поранення, коли у Середземному морі гігантські хвилі накрили круїзний лайнер, що належить кіпрській компанії Louis Cruises. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, три хвилі заввишки щонайменше 8 метрів накотилися на судно неподалік узбережжя Іспанії, за 40 кілометрів від Барселони. На борту лайнера, який ішов з іспанської Картахени до італійської Генуї, перебувало 1350 пасажирів і 580 членів екіпажу. Загиблі — громадяни Німеччини та Франції.

Землетрус на Тайвані

На Тайвані стався потужний землетрус. Епіцентр підземних поштовхів, які сягали 6,5 бала за шкалою Ріхтера, був розташований у районі міста Гаосюн на глибині 5 кілометрів. Завдяки врахуванню правил сейсмологічної безпеки при зведенні будинків, загиблих та руйнувань немає, поранення різного ступеня тяжкості отримали 12 людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>