«Янукучма»

05.03.2010

Ще Штірліц знав, що «запам’ятовується останнє слово». Тому народ і зафіксує у пам’яті Кучму та Ющенка такими, якими вони стали наприкінці своїх президентських термінів. До фінішної ж стрічки Президента Януковича ще далеко, тому наразі маємо «зустрічати за одежиною». З’їздив насамперед у Брюссель, а не в Москву — ти диви, дає мужик, не чекали від нього такого! Прагне вже за рік отримати «дорожню карту» для безвізового режиму з Євросоюзом — ого, «пацан сказав» — тепер хай робить, а це ж означатиме фактичне закриття кордонів із Росією й Білоруссю, хіба не цього жадають патріоти?! Каже, що питання визнання незалежності Абхазії й Північної... тьху, Південної Осетії не на часі — ти ба який державник! Ще й розумну Акімову в адміністрацію взяв, стратегію реформ якусь обмізковують...

Але перші дні минають, показуха закінчується, настають будні. Ще не відомо, якої пози сьогодні Віктор Федорович набуде під час візиту до Москви. А от один крок уже видав у Януковичі того авторитарного Кучму–2, проти продовження якого у владі боролася Помаранчева революція 2004 року.

Самі депутати з Партії регіонів визнають, що рішення про формування правлячої коаліції в парламенті не фракціями, а окремими «тушками», — антизаконне. Але йдуть на втілення цього сценарію. Бо не мають можливості та бажання втілити інші два шляхи, які Янукович проговорює на зустрічах в АП, — формування коаліції з «Нашою Україною — Народною самообороною» або дострокові вибори. «Регіони» йдуть на це, бо вони «Регіони», вони були такими в «бандитському» 2004–му, вони лишаються самі собою й тепер. Правильно кажуть: створити коаліцію «тушками», всупереч вимогам Конституції, — це те саме, що взяти Генеральну прокуратуру наскоком «рятівника» Цушка. Просто в одному випадку вибивають двері, а в іншому — вбивають демократичні норми, які Україна з перемінним успіхом намагалася вживити у своє хворе тіло за останні п’ять років.

Хай там проти кого і за кого ми вболівали на цих президентських виборах, така політика нам не потрібна.

Утім, здається, вибивання дверей лише починається...