Пане полковнику, ну ти й жорстокий!

27.02.2010
Пане полковнику, ну ти й жорстокий!

Муаммар Каддафі любить усім погрожувати. (Фото Рейтер.)

Така «боговідступницька» й «невіруюча» країна, як Швейцарія, заслуговує не просто на зневагу — на священну війну. Принаймні очільник Лівійської Джамахірії Муаммар Каддафі в цьому твердо переконаний. Днями лідер Великої Вересневої революції закликав усіх мусульман світу до джихаду (священної війни) проти цієї альпійської конфедерації. Провинилася Швейцарія тим, що в листопаді минулого року її народ на загальнодержавному референдумі висловився проти будівництва в країні нових мінаретів.

Як повідомляє швейцарська інформагенція «Свіссінфо», виступаючи на урочистостях із нагоди дня народження пророка Магомета в місті Бенгазі на сході Лівії, Каддафі закликав мусульман світу припинити будь–які зв’язки з «державою язичників і непристойності», в якій нищать мечеті. «Кожен мусульманин із будь–якої частини світу, який співпрацює зі Швейцарією, є ворогом Магомета, Бога та Корану», — вигукував лівійський лідер. І додав, зриваючись на вже геть несолідний як для полковника вереск: «Маси мусульман повинні вийти в аеродроми в усіх мусульманських країнах і не допустити приземлень швейцарських літаків, увійти до всіх портів, щоб там не причалювали швейцарські кораблі, перевірити всі магазини та лотки, щоб на них не продавали швейцарських товарів».

Перед представниками багатьох мусульманських країн, які брали участь в урочистостях, Каддафі заявив, що священну війну проти Швейцарії можна вести із застосуванням будь–яких методів. Така заява особливо стривожила світову громадськість, адже й Лівію, і Каддафі особисто донедавна вважали одними з головних спонсорів світового тероризму. А «пан полковник» іще й додав, що «боротьба проти Швейцарії, сіонізму й іноземної агресії не може вважатися тероризмом, на відміну від дій таких організацій, як Аль–Каїда».

Погрози й заклики Каддафі до джихаду проти Швейцарії пролунали на тлі й без того складних відносин між двома країнами. Нагадаємо, взаємини Тріполі зі Швейцарською Конфедерацією зіпсувалися після інциденту з сином Каддафі , якого заарештували за хуліганство у женевському готелі. Швейцарія, хоча й виступала потерпілою стороною, зробила все можливе для залагодження цього конфлікту, але лівійського лідера вибачення не задовольнили.

 

ПЕРЕДІСТОРІЯ

15 липня 2008 року — швейцарська поліція заарештувала сина Каддафі Ганнібала разом із дружиною за побиття та приниження двох співробітників готелю в Женеві. Наступного дня їх звільнили під заставу; побиті пізніше отримали компенсації і відкликали судові позови.

19 липня 2008 — у відповідь лівійська влада заарештувала в Тріполі двох швейцарських бізнесменів, Макса Голді та Рашида Хамдані, змусила швейцарців закрити всі бізнесові проекти в Лівії і значно зменшила кількість авіарейсів між двома країнами.

Серпень 2009 — швейцарський президент Ханс–Рудольф Мерц здійснив візит до Тріполі й попросив вибачення за арешт Ганнібала Каддафі та його дружини.

1 вересня 2009 — лівійська влада пообіцяла звільнити двох заарештованих швейцарців, але після проходження медичного огляду в Тріполі вони зникли і лише 9 листопада прийшли до посольства Швейцарії у Тріполі, де переховувалися надалі.

Листопад 2009 — уряд Швейцарії оголосив про намір запровадити візові обмеження для лівійців. Цього ж місяця лівійський суд засудив Голді і Хамдані до 16 місяців ув’язнення та штрафів. Згодом апеляційний суд зняв обвинувачення з Хамдані і скоротив термін покарання для Голді.

14 лютого 2010 — Швейцарія запровадила візові обмеження для 188 лівійських високопосадовців.

15 лютого 2010 — Лівія припинила видавати візи громадянам усіх країн, які входять до Шенгенської зони.

17–18 лютого 2010 — на зустрічі міністрів закордонних справ Швейцарії, Лівії, Італії, Іспанії та Мальти не вдалося залагодити візовий конфлікт.

22 лютого 2010 — лівійська армія оточила посольство Швейцарії в Тріполі з вимогою видати Голді й Хамдані. Бізнесмени здалися лівійській владі. Голді почав відбувати термін чотиримісячного ув’язнення, а Хамдані отримав виїзну візу і повернувся до Швейцарії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>